Grachtenfestival 2010 in Amsterdam

Zaterdag 14 tot en met zondag 22 augustus 2010 vindt in Amsterdam voor de 13e keer het Grachtenfestival plaats, de jaarlijkse opening van het klassieke muziekseizoen (editie 2013: klik hier). Thema dit jaar is Onderstroom: op het water, tegen de stroom in, alles omdat de haven vanaf 19 augustus het domein is van SAIL. Op 50  locaties zijn optredens van zo’n 400 artiesten: solisten, ensembles, gelegenheidscombinaties en voorproefjes van programma’s die later in het seizoen in het land worden uitgevoerd. Veel concerten zijn bijna of geheel gratis. De basis is klassieke muziek,  op bijzondere locaties op en rond het water van  grachten en  havens, binnen en buiten; programma. Hoogtepunt is het Prinsengrachtconcert op pontons voor Hotel Pulitzer (in de buurt van de Westerkerk): zaterdag 21 augustus vanaf 20.00 uur. De AVRO zendt het live uit om 21.20 uur.

 

Het Prinsengrachtconcert is vanaf de kades en op bootjes gratis te beluisteren en wordt traditiegetrouw afgesloten met ‘Aan de Amsterdamse grachten’. Veel bezoekers maken er met wijn en hapjes een culturele loungeavond van. Het festival geeft jong talent alle ruimte en het Kindergrachtfestival biedt producties voor baby’s en peuters tot en met tieners. Daarnaast zijn er masterclasses, wandelingen en rondvaarten. Woensdag voert Combatto Consort Amsterdam op de Keizersgracht voor festivalcentrum Felix Meritis (het voormalige Shaffy Theater) om 18.00 uur de originele versie uit van ‘Water Music’ van Händel. Hij componeerde het stuk in 1717 voor een pleziertochtje over de Theems voor koning George I. Net als toen komen de musici per boot aan. De dag ervoor geeft het ensemble een try-out in de Oude Kerk. Op zaterdag 21 augustus speelt het Metropole Orkest een live uitvoering van de ‘Beagle Suite’ in Muziekgebouw aan ’t IJ (in samenwerking met de VPRO), voorafgaand aan de première van de film ‘Darwins Verstekeling’. Clipper Stad Amsterdam komt na een wereldreis van bijna een jaar tijdens SAIL terug in de Amsterdamse haven.

Lees ook:Grachtenfestival 2013 in Amsterdam
Lees ook:Grachtenfestival Amsterdam 2015
Lees ook:17e Amsterdams Grachtenfestival
Lees ook:Grachtenfestival Amsterdam 2011
Lees ook:Grachtenfestival Amsterdam: vanaf vrijdag 11 augustus

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>