Tentoonstelling Paul Citroen in Zwolle

In museum De Fundatie in Zwolle opent vandaag de tentoonstelling ‘Paul Citroen, Tussen modernisme en portret’. Zijn werk wordt aan de hand van twee thema’s belicht: modernisme en portret. Hij maakte zelf zijn hele leven lang vooral portretten. De expositie omvat ruim 250 werken, waarvan veel voor het eerst te zien zijn. Tekeningen, prenten en schilderijen, maar ook een selectie foto’s uit de jaren 30. Veel van het tentoongestelde werk komt uit zijn nalatenschap, dat sinds 1955 in bezit is van de provincie Overijssel en wordt beheerd door Museum de Fundatie (bron: persbericht)

Paul Citroen (1896-1983) zat in de jaren 20 van de vorige eeuw als een kat op het spek in de artistieke avant-garde van zijn geboortestad Berlijn. Via galerie Der Sturm en later als student aan het beroemde Bauhaus kwam hij in contact met de grote kunstenaars uit die tijd, zoals Paul Klee en Wassily Kandinsky. Na zijn vestiging in Nederland in 1928 richtte hij in Amsterdam de Nieuwe Kunstschool op, naar voorbeeld van Bauhaus. Hij was ook docent aan de Haagse kunstacademie. Museum Bauhaus leent zo’n 70 werken uit, naast een aantal andere musea. Het is de eerste overzichtstentoonstelling van Citroen, 25 jaar na zijn overlijden, tot en met 11 januari te zien in Museum de Fundatie, Paleis aan de Blijmarkt (het voormalige paleis van Justitie in Zwolle), dinsdag tot en met zondag 11.00 tot 17.00 uur.
Zie ook ‘Charley Toorop in Rotterdam‘.

Lees ook:Paul Citroen nog één week in Zwolle te zien
Lees ook:Paul Citroen – A’dams en Eva’s in Kasteel het Nijenhuis te Heino/Wijhe
Lees ook:George Grosz in museum De Fundatie Zwolle
Lees ook:Museumbezoek blijft het goed doen
Lees ook:Neoclassicisme en Biedermeier in museum De Fundatie Zwolle

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Tentoonstelling Paul Citroen in Zwolle

  1. Pingback: Museumbezoek blijft het goed doen | Eropuit

  2. Pingback: Paul Citroen nog één week in Zwolle te zien | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>