Boekenweek 2008, thema ‘Van oude mensen’

De Boekenweek 2008 is van woensdag 12 tot en met zaterdag 22 maart; het promoot sinds 1932 tien dagen in maart het (Nederlandse) boek (editie 2013: klik hier). De meeste boekwinkels geven bij besteding van 11,50 het Boekenweek geschenk cadeau. Openbare Bibliotheken doen dat ook, bij inschrijving als nieuw lid. Het is een uitgave van CPNB (Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek). Het geschenk wordt ieder jaar door een andere schrijver wordt geschreven; dit jaar door Bernlef: ‘De pianoman’. Zelf zegt hij: ‘Ik ben spaarzamer gaan schrijven. Ik werk in scènes. Tussen die scènes laat ik lappen tijd weg. Die moet de lezer zelf maar invullen.’ Jaarlijks kan je met dit geschenk op zak de hele zondag tijdens de Boekenweek gratis het de trein. 

 

Bernlef is hoofdgast van het Boekenbal in de Stadsschouwburg in Amsterdam, sinds 1947 de opening van de Boekenweek. Velen vinden het bal elitair, omdat het alleen voor genodigden is: vooral uitgeverijen bepalen wie naar binnen mag. Op het bal ontstaan nogal eens relletjes, daarna breed uitgemeten in de pers. Dit jaar vindt het bal plaats op dinsdag 11 maart. Genodigden kregen bij het toegangsbewijs een flesje ezelinnenmelk, om ‘misschien wel twintig jaar jonger op het bal te kunnen verschijnen’ (het is overigens een badcrème). Sinds 2002 vindt in   Paradiso een alternatief Boekenbal plaats, uit protest tegen het uitnodigingenbeleid en het feit dat het bal amper nog over literatuur gaat.  

 

 

Sinds 1987 wordt ieder jaar ook een Boekenweekessay geschreven, naar aanleiding van het thema van de Boekenweek. De schrijver van het geschenk hoeft daarmee geen rekening te houden. Het motto van dit jaar is ontleend aan ‘Van oude menschen, de dingen die voorbij gaan’, van Couperus, dat op dit moment ook als toneelstuk door het land toert. Vitaal en wijs versus krakkemikkig en conservatief. Het begrip ‘derde leeftijd’ valt vaak: de groep van boven de 60, die nog wat van het leven verwacht. Kinderen de deur uit, carrière maken hoeft niet meer, werken vaak ook niet: tijd te over. Hoe is het anno 2008 om oud te zin?  

 

Renate Dorrestein schreef het Boekenweekessay: ‘Laat me niet alleen’, met de hamvraag waarom ‘we het vertikken om op de traditionele wijze oud te worden? Toen de mensen nog niet geloofden dat alles maakbaar was, werden ze op een heel andere manier oud dan wij nu. Om met de buitenkant te beginnen: fysiek verlepten ze volkomen.’ Eerdaags zijn de babyboomers aan de beurt. De mensen die van harte meezongen met Koot&De Bie: ‘Ouwe lullen moeten weg, ouwe lullen staan alleen maar in de weg.’ Dorrestein reist tijdens de Boekenweek het hele land door. Het Couperus Museum biedt tot en met 18 mei de tentoonstelling ‘Van oude mensen en nieuwe dingen.’

Lees ook:Boekenweek 2009
Lees ook:Boekenweek 2011 – Geschreven portretten
Lees ook:Boekenweek 2016: ‘Was ich noch zu sagen hätte’
Lees ook:Boekenweek 2017 – thema ‘Verboden vruchten’
Lees ook:Boekenweek 2015 – ‘Waanzin, te gek voor woorden’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>