Midwinterhoornblazen vanaf eerste Advent

Vanaf eerste advent (zondag 27 november 2011) tot Driekoningen (6 januari) galmen lange, zware tonen door natuurgebieden van Groningen, Drenthe, Twente en de Achterhoek (2012: klik hier). Het is een oude traditie en wint weer aan populariteit: midwinterhoornblazen, blazen op een hoorn die van een houten stam is gemaakt. deelnemers spelen om beurten: het is niet netjes om te blazen als een ander bezig is. Er zijn speciale wandeltochten langs blazersplekken. 

 

Veel winterse gebruiken komen voort uit het verlangen van de mens naar warmte en licht, als het koud en donker is. Kerstfeest is hiervan een voorbeeld, dat door de kerk werd gekerstend. Boze, duistere demonen zouden door het hoorngeblaas op de vlucht slaan. De kerk moest niets van deze ketterij hebben. Wetenschappers denken dat het een verzonnen traditie is: een bedenksel uit de 19e en vroeg 20e eeuw die daarvoor helemaal niet tot het Oost-Nederlandse cultuurgoed hoorde. In die tijd was er een hang naar het mystieke uit voorbije tijden, bijvoorbeeld in de schilderkunst.

 

De oudste schriftelijke vermelding van deze hoorns stamt uit 1485, uit Sonsbeck bij Xanten. De oudste vermelding in ons land stamt uit 1815: in het archief van Winterswijk ligt een verslag over vader en zoon Kunners uit het naburige Kotten, die met behulp van een midwinterhoorn smokkelaars voor douaniers zouden hebben gewaarschuwd. Ze werden door de dienders betrapt, beweerden dat ze bliezen om arbeiders in het bos te laten weten dat het pauze was (iets dat toen inderdaad op die manier gebeurde) en de douaniers stampten de hoorn op de grond kapot.

 

De traditie raakte in onbruik: kort na de Tweede Wereldoorlog kenden nog slechts een handjevol oude mannen de kunst van het blazen op deze zelfgemaakte horens. Zij leerden het blazen overigens niet van voorgangers, maar uit zichzelf tijdens de algemene mobilisatie in de Eerste Wereldoorlog. In 1953 sloeg een groepje Twentenaren de handen ineen, maakte midwinterhoorns, oefende erop en speelde in dat jaar met Kerstmis hun eerste midwinterhoornconcert. Het midwinterhoornblazen werd populair in de verre omtrek van Twente, tot in Drenthe, de Achterhoek en het Duitse Münsterland.

Lees ook:Adventstijd ingeluid met midwinterhoornblazen
Lees ook:Midwinterhoornblazen in Oost-Nederland
Lees ook:Midwinterhoornblazen luidt Advent in
Lees ook:Midwinterhoornblazen luidt Advent in
Lees ook:Vanaf zondag 29 november – 1e Advent – galmt geluid midwinterhoorn rond

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>