Veiling spullen koningin Juliana van start

Maandag 14 maart 2011 begint de veiling van spullen van koningin Juliana die veilinghuis Sotheby’s  tot en met donderdag 17 maart houdt in het RAI theater: daar is plek voor ongeveer 1500 mensen. De toegang is gratis; tijden: zie website. Het is voor het eerst  dat spullen van het Koninklijk Huis publiekelijk worden verkocht. De te veilen spullen worden op schermen getoond, want ze liggen in het pand van Sotheby’s. Mensen kunnen een bod doen in de zaal, maar ook schriftelijk, telefonisch en via de telefoon. Tot en met 17 maart 2011 gaan zo´n 10.000 voorwerpen uit het Oranjebezit onder de hamer, verdeeld over 1725 lots (catalogus: klik hier). De eerste dag begint met een sessie van 213 lots, waaronder zeldzame objecten.

 

Dinsdag 8 tot en met zondag 13 maart 2011 opende Sotheby’s in Amsterdam haar deuren voor de kijkdagen. Veel spullen komen uit paleis Soestdijk, dat leeg staat sinds het overlijden van koningin Juliana en prins Bernhard. Sinds 1 maart is het paleis opnieuw open voor het publiek en worden er rondleidingen gehouden op vrijdag, zaterdag en zondag. Na het overlijden van Koningin Juliana en prins Bernhard lieten de vier dochters paleis Soestdijk ontruimen. Ieder familielid mocht van tevoren dingen uitzoeken die ze nog konden gebruiken. Belangrijke stukken die niet verloren mogen gaan, gingen naar National Museum Paleis Het Loo in Apeldoorn en het Koninklijk Huisarchief. Ook door de bomvolle zolders van andere paleizen lieten de vier dochters de bezem halen. De opbrengst van de veiling gaat voor de helft naar het Rode Kruis, waarbij koningin Juliana jarenlang was betrokken. De andere helft gaat naar vier goede doelen, die de erfgenamen zelf hebben uitgekozen. Koningin Beatrix koos voor het Prinses Beatrix Fonds, prinses Irene voor het Natuurcollege, prinses Margriet voor het Rode Kruis en prinses Christina voor het Prinses Christina Concours.

Lees ook:Veiling inboedel Paleis Soestdijk
Lees ook:Kijkdagen efstukken koningin Juiliana
Lees ook:Spullen Juliana onder de hamer
Lees ook:Erfstukken Juliana leveren vijf miljoen op
Lees ook:Juliana even terug op paleis Soestdijk

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Veiling spullen koningin Juliana van start

 1. W.M. Schoordijk

  Zeer waarschijnlijk heb ik nog de echte oude zinken teil van de Oranje’s! Waar vind ik liefhebbers en kenners?

    /   Reply  / 
 2. Erik Feenstra Auteur

  Misschien kan een Oranjevereniging helpen?

    /   Reply  / 
 3. W.M. Schoordijk

  Ja ik zal daar eens mijn licht opsteken; bedankt!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>