Kijkdagen efstukken koningin Juiliana

Dinsdag 8 tot en met zondag 13 maart 2011 opent veilinghuis Sotheby’s in Amsterdam haar deuren voor de kijkdagen van de erfstukken van koningin Juliana. Het de eerste publieke verkoop van spullen van het Koninklijk Huis. Van 14 tot en met 17 maart 2011 gaan een slordige 10.000 voorwerpen uit het Oranjebezit bij onder de hamer in het RAI theater (catalogus: klik hier). De meeste van de 1725 kavels (voorbeeld: een 36-delig servies is één kavel) komen uit paleis Soestdijk, dat leeg staat sinds het overlijden van koningin Juliana en prins Bernhard. Vanaf 1 maart gaat het paleis opnieuw open voor het publiek en worden er rondleidingen gehouden op vrijdag, zaterdag en zondag.

 

Na het overlijden van Koningin Juliana en prins Bernhard lieten de vier dochters paleis Soestdijk ontruimen. Ieder familielid mocht van tevoren dingen uitzoeken die ze nog konden gebruiken. Belangrijke stukken die niet verloren mogen gaan, gingen naar National Museum Paleis Het Loo in Apeldoorn en het Koninklijk Huisarchief. Ook door de bomvolle zolders van andere paleizen lieten de vier dochters de bezem halen. Naar verwachting zal de veiling minimaal 1,5 miljoen euro opleveren. De opbrengst gaat voor de helft naar het Rode Kruis, waarbij koningin Juliana jarenlang was betrokken. De andere helft gaat naar vier goede doelen, die de erfgenamen zelf hebben uitgekozen. Koningin Beatrix koos voor het Prinses Beatrix Fonds, prinses Irene voor het Natuurcollege, prinses Margriet voor het Rode Kruis en prinses Christina voor het Prinses Christina Concours.

Lees ook:Veiling inboedel Paleis Soestdijk
Lees ook:Veiling spullen koningin Juliana van start
Lees ook:Erfstukken Juliana leveren vijf miljoen op
Lees ook:Spullen Juliana onder de hamer
Lees ook:Prinses Christina 65 jaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>