Feesten en vuurwerkshows tijdens jaarwisseling 2016-2017

Donderdag 29 december begint de verkoop van vuurwerk, dat op Oudejaarsdag mag worden afgeschoten tussen 18.00 en 02.00 uur. Steeds meer gemeenten stellen vuurwerkvrije zones in en/of organiseren zelf een vuurwerkshow tijdens de jaarwisseling. Sinds jaar en dag trekken Angelsaksen trekken massaal naar een plein om af te tellen, zoals Trafalgar Square in Londen en Times Square in New York. Sinds een paar jaar is dat ook in Europa in zwang, zoals in Berlijn bij de Brandenburger Tor. Nederlanders bleven altijd knus thuis bij de oliebollen, maar trekken er ook steeds meer op uit.

Zie ook: Nieuwjaarsvegen op zondagochtend

Germanen maakten in de nacht van 31 december op 1 januari een hoop herrie om de kwade geesten van het voorbije jaar weg te jagen en de nieuwe geesten te verwelkomen. Het carbidschieten hier en daar in het land komt daaruit voort. Waarschijnlijk waren het de Bengalen die vuurwerk ontdekten (Bengaals vuurwerk verwijst naar Bangladesh), maar aan het begin van onze jaartelling gebruikten vooral de Chinezen het om boze geesten te verdrijven en militairen om signalen te geven. Zij ontdekten in de 13e eeuw het buskruit en experimenteerden daarmee bij vuurwerk. Dat vond zijn weg naar Europa: vorsten waren dol op vuurwerkspektakels.

Een aantal grote georganiseerde vuurwerkspektakels (input is welkom!):

Amsterdam:Nationale Aftelmoment‘ op het Oosterdok, bij het Scheepvaartmuseum, programma vanaf 23.00 uur (live vanaf 23.50 uur te zien op NPO 1).

Apeldoorn: Aftelmoment Apeldoorn, Marktplein, programma vanaf 23.00 uur.

Den Haag: Vuurwerkshow op de Hofvijver in Den Haag, met dj vanaf 23.15 uur. Vreugdevuren Noorderstrand Scheveningen en Zuiderstrand Duindorp.

Maastricht: Vuurwerk boven de Maas

Rotterdam: Het Nationale Vuurwerk op de Nieuwe Maas bij de Erasmusbrug, met ‘de Jaarmix op de Kade’ vanaf 22.30 uur (live vanaf 23.55 uur te zien op RTL 4, 5, 7 en 8; de metro is op oudejaarsavond gratis).

Lees ook:Feesten en vuurwerk tijdens de jaarwisseling
Lees ook:Oudejaarsfeesten en vuurwerk
Lees ook:Vuurwerk kopen mag (bijna) weer: 29 t/m 31 december
Lees ook:Oudejaarsfeesten en vuurwerk 2012
Lees ook:Oudejaar 2011

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>