Kerstboomverbrandingen in januari

Een traditie begin januari Nederland en België is de kerstboomverbranding. De traditie stamt uit de oudheid toen de mensen met Nieuwjaarsvuren het nieuwe jaar inluidden. Germanen ontstaken ‘joelvuren’ om met veel herrie kwade geesten te verdrijven: de voorloper van vuurwerk tijdens de jaarwisseling.  Raadpleeg lokale media voor exacte data en locaties. 

De verbrandingen zijn handig om van de kerstbomen af te komen en vaak reden voor een soort van ‘nieuwsjaars-afterparty’. Op veel plekken in het land vinden na Nieuwjaar inzamelingen plaats om afgedankte bomen te verbranden of te versnipperen, in samenwerking met de plaatselijke brandweer en jongerenverenigingen, vaak in ruil voor lootjes en iets lekkers voor de kinderen (2017: klik hier). Hier en daar vindt het op Drie Koningen plaats (woensdag 6 januari), voorafgegaan door een lampionnenoptocht.

Lees ook:Kerstboomverbrandingen januari 2016
Lees ook:Kerstboomverbrandingen januari 2017
Lees ook:Kerstboomverbrandingen januari 2015
Lees ook:Kerstboomverbrandingen januari 2014
Lees ook:Kerstboomverbrandingen 2012

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>