Vrijdag vanaf middernacht in heel Nederland code oranje

In de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag overdag geldt in heel Nederland code oranje: op uitgebreide schaal wordt gladheid door ijzel en sneeuw verwacht. Dat betekent: ga de weg niet op als het niet nodig is. ‘Code oranje verschijnt op zijn vroegst 24 uur voordat het weersverschijnsel met een zekerheid van 60 procent kan optreden’, aldus het KNMI. De kleurcoderingen sluiten aan bij internationale standaarden.

Zie ook: Europa in de greep van Koning Winter

Vrijdag begint het in het westen later op de avond te sneeuwen. Deze sneeuw gaat na een paar uur over in onderkoelde regen of motregen, met ijzel tot gevolg. Het neerslaggebied trekt langzaam naar het oosten. Zaterdag is er nog geruime tijd sprake van ijzel, in het zuidoosten in het begin nog sneeuw. De temperatuur stijgt vanuit het westen uit, waardoor de gladheid vanaf het eind van de ochtend geleidelijk zal verdwijnen. In het oosten en zuidoosten kan de gladheid nog tot in de avond voortduren.

Lees ook:Verraderlijk glad in noorden en oosten
Lees ook:Extreme gladheid: honderden ongelukken op de weg
Lees ook:Spekgladde wegen in hele land door ijzel
Lees ook:Opnieuw sneeuw in aantocht
Lees ook:Zondag code geel: kans op sneeuw

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>