Paleis Soestdijk jaar langer open voor publiek

Paleis Soestdijk blijft  een jaar langer open: het publiek kan het paleis tot het eind van het jaar van binnen bekijken. Er zijn geen rondleidingen meer, maar er zijn wel plannen voor een openluchttheater voor de zoem 2011. Dat schrijft het ministerie van VROM in een brief aan de Tweede Kamer. Het kost drie tot vijf miljoen euro om het paleis een jaar langer open te houden, maar dat bedrag wordt in zijn geheel terugverdiend door de entreegelden en verkoop van souvenirs.

 

Vanaf 1937 was Paleis Soestdijk woonpaleis van koningin Juliana en prins Bernhard. Sinds zijn dood in 2004 stond het leeg. Een jaar later werd het overgedragen aan de staat. In 2006 werd bekendgemaakt dat het paleis voor drie jaar zou opengaan voor het publiek. Sindsdien bezochten ruim 430.000 mensen het paleis. Tijdens een rondleiding krijgen bezoekers de staatsie –en privé-vertrekken te zien en er is een tentoonstelling over de geschiedenis van het paleis en haar bewoners te zien. Het paleis heeft nog geen definitieve bestemming: eind dit jaar zou daarover een beslissing vallen. Als is de staat eigenaar, het is nog niet duidelijk wie geraamde honderd miljoen euro aan restauratie, renovatie en onderhoud gaat betalen.

 

In 1650 liet de toenmalig burgemeester van Amsterdam, Cornelis de Graeff buitenverblijf Hofstede aan Zoestdijck bouwen. In 1674 koopt stadhouder Willem III het pand met omliggende landerijen en maakte er een jachtslot van. Lodewijk Bonaparte, broer van de Franse keizer Napoleon, nam het in 1806 in bezit en liet een nieuwe uitbreiding bouwen. Daarna werd het paleis uitgebreid met twee vleugels het kenmerkende halfronde colonnades: de Soester en de Baarnse vleugel. Koning Willem II kreeg het cadeau van de staat en later gebruikte Koningin-moeder Emma het tot haar dood als zomerverblijf.

Lees ook:Verhalenfestival paleis Soestijk
Lees ook:Rijk zoekt ideeën voor herbestemming Paleis Soestdijk
Lees ook:Fototentoonstelling Beatrix op Soestdijk
Lees ook:Juliana even terug op paleis Soestdijk
Lees ook:Picknick in het Park van Paleis Soestdijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>