Hoogwater in Nederland

Door de aanhoudende regen vorige week en smeltende sneeuw in Duitsland en Zwitserland stijgt het waterpeil in de rivieren snel. Bij Lobith, waar de Rijn ons land binnenkomt, wordt woensdag de hoogste waterstand verwacht: circa 14.80 meter boven NAP. De komende dagen zullen de resterende uiterwaarden en buitendijkse gebieden die nog droog liggen, onder water lopen.

Waterschappen hebben op verschillende plekken in het land maatregelen genomen. Zo zijn in Nijmegen coupures (dijkdoorgangen) gesloten en is water uit de rivieren afgevoerd naar lager gelegen overloopgebieden. Na de hoge waterstanden in 1995 en 1996 heeft de natuur langs de grote rivieren meer de ruimte gekregen: onverstromingsvlakten, zodat de rivieren bij hoogwater hun teveel aan water kwijt kunnen. Staatsbosbeheer heeft maandag 186 grote grazers in natuurgebied Munnikenland bij Slot Loevestein naar een hoger gelegen gebied geleid: 122 konikpaarden en 64 ‘rode geuzen’, een speciaal rundersoort. Het waterpeil van de Maas daalt inmiddels alweer flink, aldus Waterschap Limburg.

Lees ook:Waterpeil Rijn bij Lobith boven de 14 meter
Lees ook:Hoogwater in Nederland
Lees ook:Polder Haastrecht loopt vol water
Lees ook:Campings in uiterwaarden Rijn en Waal ontruimd
Lees ook:Rivieren beleven voor derde maal dit jaar hoogwater

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>