Nederlandse Michelinsterren 2017 zijn verdeeld

Maandag 12 december zijn in het DeLaMar Theater in Amsterdam de jaarlijkse Michelinsterren verdeeld. Een groot deel van de Nederlandse culinaire top kwam ervoor naar de hoofdstad. De ceremonie werd onderbroken door een herdenking aan de vorige week overleden tv-kok Joop Braakhekke. Nederland behoudt twee drie-sterrenrestaurants: De Librije in Zwolle en De Leest in Vaassen. Dit jaar zijn er 106 sterrenrestaurants: eentje minder dan vorig jaar.

Château Neercanne in Maastricht kreeg een kristallen trofee, omdat het restaurant al zestig jaar in de Michelingids staat, iets dat ‘wereldwijd slechts is weggelegd voor een handjevol restaurants’, aldus de directeur van Michelin. Een Michelinster is een aanduiding voor restaurants met een goede tot zeer goede keuken en een goede tot uitzonderlijk goede bediening. Het aantal 2-sterrenrestaurants daalde van 20 naar 91, het aantal met één ster bleef met 85 gelijk aan vorig jaar. Restaurant Tribeca in het Brabantse Heeze is pas vier maanden open, maar kreeg in één klap twee sterren. Tribeca zit in het pand waarin Boreas zat, dat ook al twee sterren had. Vijf restaurants ontvingen hun eerste ster: Bolenius, MOS en RIJKS, alle drie in Amsterdam, Cucinas del Mondo in Heerlen en Nobile in Den Bosch.

Bandenfabrikant Michelin begon in 1900 met het uitgeven van de Guide Michelin om chauffeurs te wijzen op restaurants en hotels in Frankrijk. Rond 1926 werden er voor het eerst met één ster in de gids gewerkt, later kwamen daar twee en drie sterren bij. Voor de hele Benelux bestond tot 2007 één gids. België kreeg in 1939 voor het eerst een ster, ons land in 1953: De Kromme Dissel in Heelsum, zonder onderbreking het langst vermelde restaurant met een ster in ons land. Het Bourgondische België telt beduidend meer sterrenrestaurants dan Nederland: vorig jaar 159. Restaurants worden meestal anoniem bezocht. Een ster is voor veel restaurants een bewijs van waardering en kan de omzet omhoog drijven. Verlies van een ster kan nadelig zijn voor de reputatie van een restaurant.

Lees ook:De Michelinsterren 2015 zijn verdeeld
Lees ook:Restaurants wachten in spanning op Michelingids 2014
Lees ook:Nederland zeven Michelinsterren restaurants rijker
Lees ook:Nederland twaalf Michelinsterren rijker
Lees ook:Nederland drie nieuwe tweesterrenrestaurants rijker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>