Maandag 1 februari: officiële opening station Den Haag Nieuw Centraal

Maandag 1 februari wordt station Den Haag Nieuw Centraal officieel geopend. Tussen 07.00 en 21.00 uur zijn er ‘prikkelende, feestelijke en muzikale activiteiten‘ in de stationshal, waaronder optredens van veel Haagse artiesten. Tussen 12.00 en 13.00 uur openen staatssecretaris Sharon Dijksma en burgemeester Jozias van Aartsen de nieuwe stationshal ‘echt’. Iedereen is daarbij welkom.

Den Haag Centraal moest op de schop, omdat het ‘niet meer voldeed aan de eisen van een multifunctioneel knooppunt van openbaar vervoer in de 21e eeuw’. Samen met de stations van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Arnhem en Breda werd ook het Haagse kopstation aangepakt, in het kader van de ‘Nieuwe Sleutelprojecten‘ van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Die stations zijn meer dan ‘gewone’ treinstations’: het zijn knooppunten, OV-terminals. Zo eindigen op Den Haag Centraal verschillende lijnen van de NS, maar je kunt er ook overstappen op de Randstadrail en op trams en bussen van de HTM. Op dit moment maken dagelijks 190.000 reizigers gebruik van het gebouw; het vernieuwde pand is berekend op 360.000 reizigers per dag.

De plannen werden vanaf 2003 gesmeed, de eigelijke verbouwing startte in 2011. Gedurende de verbouwing bleef de hal open voor de reizigers. Eye catcher is het dak met honderden ‘wybertjes’, ruitvormige glazen platen, die in hun geheel op slecht acht dikke stalen kolommen rusten. Het stationsgebied zelf is nog niet af; er wordt nog gebouwd aan de Erasmuslijn, de HSE naar Rotterdam, tramhaltes krijgen een opknapbeurt en onder het Koningin Julianaplein komt een fietsenstalling.

Lees ook:Olympische Spelen op grote schermen in NS-stations te zien
Lees ook:Utrecht CS komende vijf jaar een bouwput
Lees ook:Nieuwe dienstregeling NS loopt naar behoren
Lees ook:Proef met instapzones op sprinter-stations tussen Amsterdam Centraal en Eindhoven
Lees ook:Acties openbaar vervoer in drie grote steden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>