Stuwcomplexen Nederrijn en Lek na 50 jaar toe aan grootschalige renovatie

De stuwcomplexen in de Nederrijn en de Lek zijn na vijftig jaar toe aan een grootschalige renovatie. Rijkswaterstaat beheert de rivieren in Nederland. Het stuwensemble in Nederrijn en Lek spelen hierbij een grote rol. De beeldbepalende stuwen bij Driel, Amerongen en Hagestein regelen de (zoet)watertoevoer in de rivieren en het IJsselmeer en een vlotte en veilige scheepvaart in de IJssel, Nederrijn en Lek.

Elke sluis bestaat uit een sluis, een stuw, een bedieningsgebouw en een vistrap. De sluis bij Driel (ten westen van Arnhem) is ‘de kraan van Nederland’: hier wordt het water dat van de Rijn ons land binnenstroomt, verdeeld over de Nederrijn, Lek en IJssel. De complexen via Hagestein en Amerongen (beiden ten oosten van Wijk bij Duurstede, waar de Nederrijn overgaat in de Lek) zorgen vooral voor de bevaarbaarheid van de Nederrijn en de Lek. De sluis bij Hagestein in 265 meter lang, bij Driel en Amerongen 260 meter. De sluizen zijn 18 meter breed. Door middel van een tussendeur kunnen de sluizen in twee delen worden opgedeeld. Per jaar passeren 39.000 schepen de drie sluizen. De werkzaamheden starten in 2016 en moeten in 2021 klaar zijn.

Lees ook:Juni 2016: hoge waterstanden in Nederlandse rivieren
Lees ook:Waterpeil Rijn bij Lobith boven de 14 meter
Lees ook:Hoogwater in Rijn door hevige regenval Duitsland
Lees ook:Zwemmen in rivieren is gevaarlijk
Lees ook:Koningin opent Máximakanaal bij Den Bosch

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Stuwcomplexen Nederrijn en Lek na 50 jaar toe aan grootschalige renovatie

 1. Rene

  Ik denk dat de sluis van Hagenstein iets korter is,namelijk 265 meter

  gr Rene

    /   Reply  / 
  1. Erik Feenstra Auteur

   Oeps, een tweetje teveel getikt … is verbeterd (dank voor de input)

     /   Reply  / 
 2. Frans

  Hagestein is nog veel korter nl 220 meter en de 2 andere zijn 270 meter

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>