Code Oranje op Sinterklaasdag

Het KNMI waarschuwt voor extreem weer op donderdag 5 december. Het wordt de tweede zware storm dit jaar. Oorzaak dit keer is een krachtige stormdepressie die zich woensdag ten zuiden van IJsland ontwikkelt. Vanaf 12.00 uur geldt code oranje voor het noorden en westen van het land: zeer zware windstoten. Het KNMI had voor het hele land al code geel vanaf 9.00 uur afgegeven, maar schaalt dit nu dus op naar code oranje in het noorden en westen. De noordwesterstorm valt donderdag samen met springtij. De hoogste waterstanden worden verwacht in het zuidwesten en noordoosten.

Update: het KNMI heeft Code Rood voor het noorden en noordwesten afgegeven.

Donderdagmiddag kunnen zeer zware windstoten voorkomen van 100 tot 120 kilometer per uur, met uitschieters in het Waddengebied tot 130 kilometer per uur. In de loop van de avond nemen de windstoten af. De ANWB verwacht de avondspits al vanaf 15.00 uur. Vooralsnog past de NS haar dienstregeling niet aan, in tegenstelling tot 28 oktober, toen er windstoten van 152 kilometer per uur werden gemeten. De KLM houdt donderdag 42 toestellen aan de grond vanwege de storm. De vluchten zijn uit voorzorg geschrapt. Rijkswaterstaat sluit in de nacht van donderdag op vrijdag de Oosterscheldekering en de Algerakering in de Hollandsche IJssel vanwege de verwachte hoge waterstanden. De Oosterscheldekering ging in 2007 voor het laatst dicht. Uit voorzorg gaan ook de dijkdoorgang in Den Oever en de zeesluizen bij IJmuiden en Terneuzen dicht.

Lees ook:Code oranje in Waddengebied, code geel in rest van het land
Lees ook:Droomherfst slaat dinsdag om naar storm met code geel
Lees ook:Westerstorm: code oranje in groot deel Nederland
Lees ook:Eerste storm 2018: code geel in heel het land
Lees ook:Veel regen en zware windstoten in kustprovincies

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>