Code rood in westen, midden en noorden van het land

Het KNMI heeft code rood afgegeven voor het westen, midden en noorden van het land. Aan zee staat een zware storm, die zondag in Engeland heeft huisgehouden en daar werd omgedoopt tot Judasstorm. In de loop van de ochtend zijn rukwinden mogelijk van 100 tot 120 kilometer per uur, in het noordwestelijk kustgebied tot 130 kilometer per uur. Het hoogtepunt van de storm ligt tussen ongeveer 10.00 en 14.00 uur. Op de Waddeneilanden (vooral Vlieland en Terschelling) kan de storm uitgroeien tot een orkaan. Een veerboot uit Newcastle, met ruim duizend passagiers aan boord,  kon de haven van IJmuiden niet binnenlopen en is weer teruggevaren naar open zee om daar de storm af te wachten.  Code rood is het hoogste weeralarm dat het KNMI kan uitgeven.

Update: Staatsbosbeheer raadt aan bossen in het noorden voorlopig te mijden.

Het betekent dat er ‘maatschappij-ontwrichtende omstandigheden‘  mogelijk zijn. Zo kunnen er bomen omvallen, vrachtwagens overhellen en kan er een verkeerschaos ontstaan. Fietsers wordt afgeraden de weg op te gaan. Code rood komt niet veel voor. In 2012 was er één keer sprake van, in 2011 niet en in 2010 vier maal. In de rest van het land geldt code geel: ‘gevaarlijk weer’, met windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur. Het ANWB meldt dat er vanwege het onstuimige weer en doordat vandaag de herfstvakantie voorbij is, lange files op de weg staan. Het treinverkeer van en naar Amsterdam CS ligt stil vanwege stormschade. Ook elders in het land komen meldingen binnen van omgewaaide bomen op spoorrails. De NS had de dienstregeling uit voorzorg al aangepast. In Den Haag raakte een vrouw gewond door een omgewaaide boom en in Haarlem stortte een deel van een gevel op een auto. Niemand raakte daarbij gewond. In Amsterdam is een vrouw omgekomen toen ze werd getroffen door een omvallende boom. In de loop van de middag gaat de wind meer en meer liggen.

Lees ook:Tweede storm in één week raast over Nederland
Lees ook:Code Oranje op Sinterklaasdag
Lees ook:Storm boven Nederland
Lees ook:Westerstorm: code oranje in groot deel Nederland
Lees ook:Westerstorm legt openbare leven in Nederland plat

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>