KNMI waarschuwt voor extreem weer

Het weerinstituut KNMI waarschuwt voor extreem weer. Vanuit Groot-Brittannië nadert een zware herfststorm die gepaard kan gaan zware tot zware windstoten.Het KNMI heeft voor maandagochtend code oranje (extreem weer) afgekondigd voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Groningen, Flevoland en Utrecht en de Waddeneilanden en het IJsselmeer. In de rest van het land geldt code geel (gevaarlijk weer).

Update: maandagochtend heeft het KNMI code rood afgegeven voor het westen, midden en noorden van het land. Staatsbosbeheer raadt aan bossen in het noorden voorlopig te mijden.

Vooral aan het eind van de ochtend en het begin van de middag wakkert de wind aan en kunnen windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur voorkomen, in het noordwestelijk kustgebied zelfs tot 130 kilometer per uur, aldus het KNMI.  Later in de middag gaat de wind langzaamaan liggen. De NS en ProRail passen de dienstregeling aan ‘om eventuele problemen zo goed mogelijk op te kunnen vangen’, meldt de NS. Op veel trajecten rijdt ieder half uur een trein, in plaats van ieder kwartier. NS en ProRail verwachten schade door vallende takken en bomen en veel bladere nop het spoor. Ook Schiphol zet zich schrap en naar de Waddeneilanden varen minder veerboten. Mensen wordt afgeraden door bossen te gaan lopen, ook nadat de storm is geluwd: er kan van alles naar beneden komen.

Lees ook:Code oranje in Waddengebied, code geel in rest van het land
Lees ook:Winter in Noord-Nederland: code oranje in Groningen, Friesland, Waddeneilanden en Drenthe
Lees ook:Code rood in westen, midden en noorden van het land
Lees ook:Herfststorm op komst – zondag aan de kust zuidwesterstorm
Lees ook:Code geel in hele land – kans op zware windstoten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>