Nederland in de greep van noordwesterstorm

Een noordwesterstorm houdt Nederland in haar greep. Het KNMI verwacht zware windstoten tot 120 kilometer per uur en heeft code oranje (extreem weer) afgegeven voor Noord-Holland, Friesland en Groningen. Uit het hele land komen meldingen van omgewaaide bomen en vallende takken. De Spoorwegen hebben veel last van de storm. Op de weg zijn amper files, maar dat komt door de kerstvakantie. In november zou er al gauw 300 kilometer file hebben gestaan.

De ANWB waarschuwt om de weg op te gaan met een motor, aanhangwagen of lege caravan. De veerdiensten van en naar Vlieland zijn uit de vaart genomen. Naar andere Waddeneilanden wordt beperkt gevaren. Door de harde wind moeten containerterminals in Rotterdam het werk regelmatig staken. Door het onstuimige water kunnen een aantal schepen de haven niet in- of uitvaren. De Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg hoeft niet dicht, maar in Hoek van Holland, Maassluis en Vlaardingen zijn uit voorzorg de kades afgesloten. De markten in Rotterdam zijn afgelast. Van en naar Schiphol zijn vluchten geannuleerd of vertraagd. Rotterdam The Hague Airport heeft tot nu toe geen last van de storm.

 

Door alle regen kampen veel plaatsen in het land met hoogwater. De wind is gedraaid naar het noordwesten en neemt in de kustgebieden toe tot kracht 9. Daardoor wordt het water van de Noordzee in de richting van de Nederlandse kust gestuwd en kan er geen water worden geloosd op zee. Op de Zuid-Hollandse eilanden Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten is beperkte dijkbewaking ingesteld. Groningse waterschappen hebben een aantal waterbergingen laten volgelopen. Bij het Groningse dorp Tolbert zijn bewoners en dieren geëvacueerd, omdat een dijk dreigt door te breken. Als dat gebeurt, komt de polder Tolbert Petten 1 meter onder water te staan. De NAM heeft de twee gasputten bij het dorp buiten werking gesteld.

 

In Friesland zijn de problemen kritiek in het noordoosten en het centrale deel rond Grou. Het water op het IJsselmeer bereikt naar verwachting om 15.00 uur het hoogste punt. De sluizen bij Hoorn en Enkhuizen blijven vandaag dicht. De coupure (een gat in een dijk om auto’s doorheen te laten) in Den Oever is met balken gesloten. In de IJsselmonding tussen het Ketelmeer en het Zwarte Water komen vanmiddag de drie ballonnen omhoog die de balgstuw vormen: dat gebeurt als het waterpeil binnen een uur 50 centimeter stijgt. Door de noordwestenwind stuwt het water van het IJsselmeer richting IJssel. Kampen sluit de waterkering: 84 schotten in de stadsmuur. Door de regen in Duitsland is de waterstand van de rivieren van extreem laag naar zeer hoog gestegen. Kades en uiterwaarden zijn ondergelopen, maar experts maken zich nog geen zorgen.

Lees ook:Zuidwesterstorm op komst: code oranje voor Noord-Holland, Friesland en Groningen
Lees ook:Chaos op spoor en snelwegen door storm
Lees ook:Uittocht Sint gaat gewoon door
Lees ook:Storm in de kustprovincies, Schiphol ondervindt hinder
Lees ook:Storm boven Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>