Parkeergarage Museumpark Rotterdam in gebruik

Onlangs ging de parkeergarage van het Museumpark in Rotterdam open: in de volksmond de ‘Blunderput’ genoemd, vanwege problemen bij de bouw die ook nog alsmaar duurder uitviel. De eerste paal werd in 2005 geslagen. Door instabiliteit van de constructie en schade aan het nabijgelegen Sophia Kinderziekenhuis lag de bouw ruim een jaar stil. Uiteindelijk werd de garage twee jaar later dan gepland opgeleverd.

 

In 2007 was er grote opschudding omdat de kosten bijna tweemaal zo hoog uitvielen dan  geraamd: in totaal ruim 100 miljoen euro. De bouwput was lange tijd de grootste en diepste van Europa. In maart bleek uit onderzoek dat de risico’s zijn onderschat. Voorlopig worden alleen de bovenste twee parkeerverdiepingen gebruikt, omdat de onderste nog niet af is. De garage biedt onderdak aan 1150 auto’s. In december is ook de  waterberging klaar: volgens de gemeente Rotterdam is de ondergrondse combinatie van een berging met een ander bouwwerk uniek. De berging zit onder de inrit van de garage en is 10.000 m3 groot: de inhoud van vier Olympische zwembaden. Het moet de havenstad helpen bij extreme regelval. Bij ‘hoog water’ stroomt de berging vol; zodra de waterhoogte in het riool en singels is hersteld, wordt de berging leeggepompt. De parkeergarage moet 27 november helemaal af zijn en wordt die dag officieel geopend. In het voorjaar van 2011 gaat het Museumpark weer open, met een evenemententerrein en bomenveld bovenop de parkeergarage. Het park kan dan weer dienen als startpunt voor het zomercarnaval en voor andere evenementen.

Lees ook:Leiden opent diepste parkeergarage van het land met Garage Festival
Lees ook:Verkeerschaos Scheveningen – ANWB: kom niet met de auto
Lees ook:Feyenoord wil nieuw stadion naast De Kuip
Lees ook:Pleinbioscoop Rotterdam terug in Museumpark
Lees ook:Dag van de Bouw 2010

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>