Tweede etappe Giro d’Italia naar Utrecht

Zondag 9 mei 2010 vindt de tweede etappe plaats van de Giro d’Italia, na de Tour de France en de Spaanse Vuelta de belangrijkste rittenkoers ter wereld. Na de tijdrit op zaterdag in de hoofdstad is voor de tweede dag een etappe van 219 kilometer uitgestippeld van Amsterdam door het plassengebied van de provincie Utrecht, over de beboste Utrechtse Heuvelrug en langs het rivierenlandschap naar de Domstad. Daar volgen de renners het spoor van de Romeinen langs een deel van de Limes, de Romeinse Rijksgrens. Zaterdag 9 mei vindt de toerversie plaats van deze etappe, die bestaat uit drie afstanden. De 40 en 70 km maken een rondrit door het Groene Hart. De 130 km rijdt een groot deel van het parkoers. 

 

De route met de verwachte doorkomsttijden loopt via: Diemen/Zuidoost, Driemond (12.22 uur), langs de Vecht naar Loenen (12.46 uur), tussen de Loosdrechtsche Plassen door naar Nieuw-Loosdrecht (12.59 uur), Maartensdijk (13.10 uur), Lage Vuursche (13.18 uur), Soest (13.28 uur), Zeist/Austerlitz (13.56 uur, col), Doorn (14.08 uur, col), Leersum (14.22 uur), Amerongen (14.26 uur, col over de Amerongse Berg), Veenendaal 914.34 uur), Grebbeberg (col), Rhenen (14.47), langs de lek naar Wijk bij Duurstede (15.26 uur), Houten (15.47 uur), Nieuwegein (16.00 uur), rondje door Utrecht (16.14 uur) en de Meern (16.37 uur) en finish bij de Jaarbeurs (16.59 uur). De route is één uur voor doorkomst tot een half uur erna afgesloten, behalve op het traject Driebergen/Rhenen (daar komt de karavaan tweemaal langs: 1,5 uur ervoor tot 1,5 uur erna) en op de Lekdijk tussen Amerongen en Schalkwijk (drie uur ervoor tot één uur erna).

 

De stad en provincie Utrecht staan bol van Italiaans getinte activiteiten voor ‘tutta la famighia’, zoals sportevenementen, maar ook culturele en andere activiteiten waar de Giro passeert, zoals: Italiaanse galeries en een Italiaanse markt in Wijk bij Duurstede, in Soest sportwedstrijden, een skeelersprint, een Italiaanse Elfstedentocht op skates en een tijdrit, een spinningmarathon in Amerongen, ‘Bella Italia‘ in Doorn en entertainment in Wijk bij Duurstede en Houten. In de stad Utrecht is er streetpainting tegenover de Peperdome in Leidsche Rijn (net als de Giro oorspronkelijk uit Italië), een roze uitgelichte Utrechtse Dom, op 8 mei Muziek aan de Gracht (langs de Oudegracht), een Gondelparade in Italiaanse stijl en ‘Utrecht proeft de Giro’ op het Stadhuisplein (omgetoverd tot een Italiaans dorpsplein met muziek Italiaans culinair genoegen; ook op 9 mei) en op 9 mei achtduizend kilometer fitnessfiesten, Sport Experience en de ‘Italiaanse Surprise’ op het Neude (kinderactiviteiten, muziek en een groot scherm waarop de ronde live te zien is).

Lees ook:Derde etappe Giro d’Italia naar Middelburg
Lees ook:Start Giro d’Italia 2010 in Amsterdam
Lees ook:Giro d’Italia 2016 start in Apeldoorn
Lees ook:Pirandello Festival Helmond
Lees ook:Giro d’Italia 2016 start in Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>