Blue Monday: maandag 15 januari ‘slaan depressies toe’

Iedere derde maandag van het nieuwe jaar, dit keer 15 januari, is het Blue Monday: de meest deprimerende dag van het jaar. Dat bedacht de Britse psycholoog Cliff Arnall een paar jaar geleden aan de hand van een wetenschappelijke formule. Dan schijnen we ons het meest triest, dépri of weemoedig te voelen, aldus de psych. De feestdagen liggen achter ons, van onze goede voornemens zal wel weer weinig over zijn, de portemonnee is na de dure feestdagen leeg is en dat de rekeningen voor het nieuwe jaar stromen binnen. En het duurt nog maanden voor de het weer verbetert, laat staan dat de vakantie in zicht komt.

Overigens zou volgens diezelfde formule de vrijdag in juni, die het dichtst bij het begin van de zomer ligt, de vrolijkste van het jaar zijn. Dan veert menigeen op, met de vakantie voor de deur. De formule ziet er als volgt uit: W+(D-d)]x TQ gedeeld door M x Na. [W=het weer, D=dept (schulden) minus d= salaris van januari, T=tijd sinds Kerstmis, Q=periode waarin het toch niet lukte een slechte gewoonte af te leren, M=algemene motivatie en NA=need to make action & do something about it (de noodzaak om actie te ondernemen en er iets aan te doen)].

Het is natuurlijk humbug: laat je niet gek maken. Ga sporten, hardlopen, neem een zonnebankje of ja uitpuffen in de sauna. Of juist niet: blijf lekker in bed, of zet een lekkere zwijmelfilm op. Ook Blue Monday ‘gaat vanzelf wel weer voorbij’. Een deprimerende dag is wat anders dan een depressie: ben je langere tijd depressief, dan is het raadzaam naar de dokter te gaan om professionele hulp te zoeken. In de Verkadefabriek in Den Bosch vindt maandagavond het Depressiegala plaats.

Lees ook:Maandag 16 januari, Blue Monday: laat je niets wijs maken!
Lees ook:Blue Monday – het gaat vanzelf wel weer voorbij
Lees ook:Dipje op Blue Monday? Het wordt vanzelf wel weer dinsdag!
Lees ook:Blue Monday – het komt vast wel weer goed
Lees ook:Blue Monday – de somberste dag van het jaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>