Slechtste appeloogst in tien jaar

Het is dit jaar de slechtste appeloogst in tien jaar tijd. Vooral in Zeeland en Zuid-Limburg is de oogst erg slecht.  In de winkels kosten appels twintig tot dertig cent per kilo meer. Ondaks de misère stelden vandaag 35 telers hun bedrijf open voor het publiek, als promotie voor de appel. Oorzaak was de late vorst in april.

In het midden van het land werden appels en peren tegen nachtvorst beschermd door met water te sproeien, maar Limburg heeft geen oppervlaktewater en in Zeeland is het water te zout> Warmtekanonnen boden weinig soelaas: die kan tot twee graden extra verwarmen, maar het vroor vier graden.

Een groeiend aantal fruittelers stapt over van de appel op de peer. Sinds een paar jaar komen er meer peren dan appels van de Nederlandse boomgaarden. Peren kunnen beter tegen een koutje dan appels. Nederlanders eten weliswaar nog altijd veel meer appels dan peren, maar met de laatste vrucht valt meer te verdienen. Tweederde van de perenteelt gaat de grens over, want bij Nederlanders zijn peren (nog) niet erg populair.

Gemiddeld eten Nederlanders vier keer zoveel appels als peren. Nederland exporteerde altijd veel appels, zoals de Jonagold en de Elstar, maar Poolse appels hebben die uit Nederland steeds meer verdrongen. Polen is nu de grootste appelschuur van Europa. Met peren is de concurrentie minder groot. Peren gedijen goed in het Nederlandse klimaat: vanaf België wordt het al gauw te warm en vanaf Duitsland te koud voor de gevoelige peer. De langwerpige Conference-peer wordt hier het meest geteeld

Lees ook:Veel appeltelers stappen over op de peer
Lees ook:Week van de Geschiedenis 2010
Lees ook:Vrijdag mogelijk opnieuw tropisch warm
Lees ook:Retrospectief Karel Appel in Gemeentemuseum Den Haag
Lees ook:Hedwigepolder onder water zetten ‘onvermijdelijk’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>