SKS – Sintrale Kommisje Skûtsjesilen in Friesland

Zaterdag 5 augustus klinkt in het Friese Grou om 14.00 uur het startschot van de 72e editie van het SKS Skûtsjesilen. Tot en met vrijdag 18 augustus strijden veertien originele skûtsjes - iedere Friese stad levert er één – op de Friese meren tegen elkaar. De eerste wedstrijd vindt traditioneel altijd plaats in Grou. Een armada van schepen en bootjes vaart erheen en meert langs de oevers af. Na Grou volgen De Veenhoop (7/8), Earnewâld (8/8), Terherne (9/8) Langweer (10/8), Eleahuizen (11/8) en Stavoren 12/8). Na de rustdag op zondag volgen Woudsend (14/8) en  twee dagen Lemmer (16 en 17/8). De laatste wedstrijd is vrijdag 18 augustus in Sneek, waar 5 tot en met 10 augustus de 82e Sneekweek plaatsvindt.  De wedstrijd op het water bij Terherne wordt voor het eerst gecombineerd met de Sneekweek.

Skûtsjes zijn van oorsprong oude zeilvrachtschepen waarmee in Friesland eeuwenlang vracht over het water werd vervoerd. De schepen voeren op ondiep water en waren daarom lang en plat. In de 19e eeuw waren er al wedstrijden mee, zoals in 1820 in Sneek. Als de boeren geen vracht hadden, konden schippers op die manier wat bijverdienen. Vaak schreven kasteleins een wedstrijd uit, bijvoorbeeld als er kermis was. De Skûtsjes dreigden te verdwijnen toen de gemotoriseerde vrachtvaart opkwam, maar in de Tweede Wereldoorlog kwamen de overgebleven zeilschepen bij gebrek aan brandstof goed van pas.

In 1945 werd de SKS (Sintrale Kommisje Skûtsjesilen) opgericht en vond de eerste officiële wedstrijd plaats. In de jaren ‘50 kon een beroepsschipper zich geen eigen skûtsje meer permitteren. Er kwamen stichtingen die eigen skûtsjes onder hun hoede namen. Zo ontstond de SKS met 14 skûtsjes: alle Friese steden doen er met hun eigen skûtsje aan mee. In de jaren 70/80 konden ook particulieren skûtsjes bezitten, maar die mochten niet meedoen aan de SKS wedstrijden, want ze kwamen niet uit schippersfamilies (een eis in het reglement). Zij richtten in 1981 de IFKS op (Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen) die open kampioenschappen organiseert: dit jaar van 19 tot en met 26 augustus.

Lees ook:SKS Skûtsjesilen 2015 in Friesland
Lees ook:Friesland: 71e SKS Skutsjesilen
Lees ook:SKS Skûtsjesilen 2012
Lees ook:SKS Skûtsjesilen 2013
Lees ook:SKS Skûtsjesilen 2014

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>