Strand6daagse van Hoek van Holland naar Den Helder

@Erik Feenstra

Al zit de zomer deze week een dip, vandaag is de Strand6daagse voor de 59e keer van start gegaan, een zesdaagse wandeltocht over 140 kilometer langs het Noordzeestrand van Hoek van Holland naar Den Helder. Maximaal 800 deelnemers doen eraan mee en overnachten in zelf meegenomen tenten op de door de organisatie, gemeenten en verenigingen verzorgde campings. Geen beschutting tegen de felle zon, regenbuien, opwaaiend zand, kleren onder het zand, maar wel geheel verzorgd.

In 1959 trok de ‘geestelijk vader’ van de Strandzesdaagse met 37 vrienden en familieleden eropuit: toen nog vanuit zijn woonplaats Den Helder naar Hoek van Holland. De omgekeerde route bleek lekkerder, omdat de lopers dan altijd de zon en vaak de wind in de rug hebben. Hemelsbreed is de kustlijn 117 km lang; bij Den Helder staat paal 0 en bij Hoek van Holland paal 117. De wandelroute is circa 140 km, omdat de deelnemers hier en daar buiten het strand om moeten lopen, zoals de uitmonding van de Rijn in Katwijk, een pont over het Noordzeekanaal en over de Hondsbossche Zeewering. De route is opgesplitst in zes etappes: maandag tot Wassenaar, dinsdag tot Noordwijk, woensdag tot IJmuiden, donderdag tot Egmond aan Zee, vrijdag tot Callantsoog. Zaterdag 29 juli worden de wandelaars rond 13.00 uur bij het Dorpshuis in Huisduinen (bij Den Helder) feestelijk onthaald.

Lees ook:Strandzesdaagse 2013 langs de Noordzee
Lees ook:Strand6daagse: zes dagen afzien
Lees ook:Strandzesdaagse 2010
Lees ook:NK Strandrace Petten
Lees ook:Beachbiking: Beachclassic Hoek van Holland – Den Helder

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>