Zwemmen in de Noordzee: pas op voor muien!

@Erik Feenstra

Mensen die in de Noordzee willen zwemmen, moeten oppassen voor muien. Daarvoor waarschuwt de Reddingsbrigade. Afgelopen week kwamen tientallen zwemmers in de problemen toen ze in zee zwommen: velen van hen werden door de stroming van een mui weggezogen. Een mui is een geul die loodrecht op het strand staat waar water met veel kracht door naar zee stroomt.

Zwemmers kunnen een mui aan de golven herkennen: op plekken waar minder golven omslaan, ligt vaak een mui. Als je in een mui terechtkomt, moet je je door de stroming laten meevoeren en als de stroming minder krachtig wordt, met een boog terug naar het strand zwemmen. ‘Veel badgasten weten niet wat een mui is en raken in paniek’, aldus een woordvoerster van de Reddingsbrigade. De brigade adviseert badgasten goed op de strandborden te kijken die bij de strandopgang staan en op de vlaggen te letten. Ook zijn er in de buurt van een mui meer strandwachten. Bij een rode vlag is zwemmen verboden, bij een oranje vlag mag je niet met een luchtbed of rubberboot de zee op.

Lees ook:Noordzee kan verraderlijk zijn
Lees ook:Rijkswaterstaat: zwemmen in grote rivieren levensgevaarlijk
Lees ook:Zwemmen in rivieren levensgevaarlijk
Lees ook:Natuurbad Maastricht in ENCI-groeve verboden voor zwemmers
Lees ook:FINA Worldcup Zwemmen Eindhoven

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>