Uitreiking Provinciepenning en Ereburgerschap Noord-Brabant aan topsporters

Op dinsdagochtend 14 maart krijgen Michael van Gerwen, Jeffrey Herlings, Ranomi Kromowidjojo, Gerard de Rooy, Marianne Vos, Kenny van Weeghel, Ireen Wüst en Kelly van Zon in het Provinciehuis in Den Bosch de Provinciepenning van Noord-Brabant en zijn daarmee ereburger van de provincie. De Provinciepenning van Noord-Brabant is de hoogste onderscheiding die de provincie toekent en werd eerder onder meer toegekend aan Ankie van Grunsven, Pieter van den Hoogenband, Leontien van Moorsel, Hanja Maij-Weggen, Onno Hoes, Gerard van Maasakkers, Guus Meeuwis, Thijs Verwest, Wim van der Leegte en Peter van der Velden (bron: persbericht).

Michael van Gerwen (Vlijmen) voert in de dartsport op dit moment de wereldranglijsten aan. Hij was winnaar van het officieus wereldkampioenschap, het PDC World Darts Championship in 2014 en 2016, won in 2012 als eerste Nederlander de World Grand Prix in Dublin en werd meerdere malen tot speler van het jaar verkozen.

Jeffrey Herlings (Oploo) is een motorcrosser die internationaal van zich doet spreken. Hij was onder meer winnaar van de wereldkampioenschappen motorcross in de klasse MX2 in 2012,2013 en 2016, won 50 maal een Grand Prix en vorig jaar de Red Bull Knock Out Race in Scheveningen.

Ranomi Kromowidjojo (Eindhoven) is meervoudig Europees, wereld- en Olympisch zwemkampioen, zowel in individuele wedstrijden als in estafettewedstrijden. Zij won gouden medailles op ondermeer de Olympische Spelen van 2008 en 2012.  Zij werd in 2011 en 2012 verkozen tot Nederlands sportvrouw van het jaar.

Gerard de Rooy (Son) is een rallyrijder van wereldformaat die als geen ander zijn sport bij velen onder de aandacht brengt. Hij won onder meer de Dakar Rally een van de zwaarste races ter wereld in 2012 en 2016 de Rally van Marokko in 2014 en vele klassementszeges.

Marianne Vos (Aalburg) heeft het wielrennen in Brabant een impuls gegeven. Zij won Olympisch goud in 2008 (baan), 2012 (weg), behaalde drie wereldtitels op de weg en zeven maal bij het veldrijden. Zij was sportvrouw van het jaar in 2008, 2009 en 2013. Als initiatiefnemer van Team BrabantSport dient zij als inspiratiebron voor de Brabantse jeugd.

Kenny van Weeghel (Dinther) is een wheeler (rolstoelracer) die al jaren tot de wereldtop behoort. Hij nam vijf maal deel aan de Paralympische Spelen, behaalde twee gouden medailles (2004 en 2016) en meerdere wereldkampioenschappen. Hij was in 2004 sporter met een beperking van het jaar.

Ireen Wüst (Goirle) is Nederlands meest succesvolle Olympiër aller tijden. Zij behaalde Olympische titels in 2006, 2010 en 2014. Ook won zij meerdere wereldkampioenschappen all round schaatsen en op diverse afstanden. Zij was sportvrouw van het jaar in 2006 en 2014.

Kelly van Zon (Dongen) is een paralympisch atleet die bij het tafeltennis excelleert. Zij won de Paralympische Spelen bij het rolstoel tafeltennis klasse T4 in 2012 en 2016. Zij werd meermalen wereldkampioen.

Lees ook:Einde Paralympische Spelen
Lees ook:Paralympische Spelen winnen aan populariteit
Lees ook:Inge de Bruin beste zwemster vorige decennium
Lees ook:Oud-judoka Wim Ruska overleden
Lees ook:Paralympische Spelen geopend

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>