Tata Steel Chess 2017 – schaaktoernooi Wijk aan Zee

Vrijdag 13 januari vindt in het Noord-Hollandse Wijk aan Zee de officiële opening plaats van de 79e editie van het jaarlijkse schaaktoernooi Tata Steel Chess. Zaterdag 14 tot en met zondag 29 januari is het badplaatsje pal achter de Hoogovens (Tata Steel) het ‘Wimbledon’ van de schaaksport. Naast schaaktoppers komen er tweeduizend amateurs naar Wijk aan Zee. Wereldkampioen Carlsen en uitdager Karjakin zijn beiden van de partij.  

Het toernooi vindt zoals altijd plaats in in Wijk aan Zee, maar sinds 2014 ook op twee locaties in het land, dit jaar in De Kuip in Rotterdam (donderdag 19 januari) en De Philharmonie in Haarlem (woensdag 25 januari). De toegang voor het publiek is gratis, maar de matches zijn ook online te volgen. Het toernooi van ‘de moeder aller denksporten’ telt twee groepen, beiden met 14 spelers.  Alle ronden in Wijk aan Zee starten om 13.30 uur, de slotronde op 29 januari om 12.00 uur. De ronden in Rottermda en Haarlem beginnen om 14.00 uur. Naast het proftoernooi zijn er amateurtoernooien: dagvierkampen, weekend vierkampen en tienkampen.

Tata Steel is een Indiase staalgigant uit 1907. Het kocht Corus op in 2007, het Britse bedrijf dat een jaar of wat daarvoor Hoogovens in IJmuiden overnam. In september 2010 werd de naam Corus officieel vervangen door Tata Steel. De Hoogovens hebben een bijzondere band met het schaaktoernooi: ooit begon een groep medewerkers met een schaaktoernooitje in Wijk aan Zee, dat uitgroeide uit tot een van de mooiste en hoogst geclassificeerde schaaktoernooien ter wereld en lange tijd het Hoogoven Schaaktournooi heette.

Lees ook:Tata Steel Chess in Wijk aan Zee – het Wimbledon van het schaken
Lees ook:Tata Steel Chess 2015 in Wijk aan Zee
Lees ook:Tata Steel Chess in Wijk aan Zee
Lees ook:Tata Steel Chess – nieuwe naam voor Corus Chess
Lees ook:Tata Steel Chess 2011

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Tata Steel Chess 2017 – schaaktoernooi Wijk aan Zee

  1. Scatilli

    Al dit nieuws is prachtig, maar ik wil gewoon het schedule en het live om te partijen te volgen.
    Waar vind ik deze?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>