Schaatsen op natuurijs is alleen op een paar plekken mogelijk

@Erik Feenstra

Het heeft stevig gevroren en vrijdag is sprake van een ijsdag: een dag waar het kwik in De Bilt onder het vriespunt blijft. Zodra het vriest, gaat het bij veel Nederlanders kriebelen. Schaatsen op natuurijs zit ‘ons’ in het bloed en staat sinds kort op de lijst immaterieel cultureel erfgoed. Traditioneel doen ijsverenigingen in Noordlaren en Veenoord er alles aan om een ijsvloer te maken waarop de eerste marathon van het jaar kan worden verreden.

Zie ook: Eerste marathon op natuurijs in Noordlaren

Helaas ziet het eruit dat het bij een leuke ijsbaan voor de kinderen blijft, want het vriest niet hard genoeg: voor een marathon is minstens 3 centimeter ijs nodig. Kunstijsbanen zijn er te over en daarnaast heeft IJSTIJD! in het hele land de kerstvakantie kunstijsbaantjes verzorgd, maar vrijdag kunnen schaatsfanaten op de laatste vakantiedag hier en daar toch nog even terecht op natuurijs. Na een nacht hard vriezen zijn een aantal ondergespoten velden genoeg opgevroren om open te kunnen gaan, zoals in: Noordlaren  (Groningen), Haaksbergen (Twente), Arnhem (Schijytgraaf en Cranevelt), Doetinchem, Doorn en De Lier. Misschien zijn er meer: tips zijn welkom! Vrijdagnacht en zaterdag vriest het opnieuw op veel plaatsen, dus meteen beetje geluk kan er ook zaterdag op natuurijs worden geschaatst,

 

Lees ook:Dinsdag nog geen marathon op natuurijs, woensdag wellicht mogelijk in Noordlaren
Lees ook:Nog geen marathon op natuurijs in Noordlaren en Haaksbergen
Lees ook:Eerste natuurijsbaan open in Noordlaren
Lees ook:Strijd om eerste marathon op natuurijs barst los
Lees ook:Woensdagochtend marathon op natuurijs in Noordlaren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>