Nieuwjaarsduik: bereid je voor op gevoelstemperatuur onder het vriespunt

@Erik Feenstra

Zondag 1  januari: menigeen begint voornemens met een Nieuwjaarsduik. Een Nederlandse traditie: al hebben wij er niet het patent op, nergens zijn er zoveel (142) als in ons land. Wat in 1960 in Zandvoort als geintje begon, groeide uit tot een massale plons in het water. De nieuwjaarsduiken op een rij: klik hier. De afgelopen jaren was het ronduit zacht voor de tijd van het jaar, maar dit keer is het blauwbekken geblazen: deelnemers kunnen een gevoelstemperatuur van onder het vriespunt verwachten.

In het hele land is het koud en vochtig. De watertemperatuur langs de Zeeuwse kust een 6 graden, langs de Zuid-Hollandse kust 7 en de Noord-Hollandse kust 8 graden. Binnenwateren meten 4 tot 5 graden. Aan het eind van de ochtend komt een gebied met regen vanaf de Noordzee aan in het noordwesten. Bij de meeste duiken blijft het bij motregen, maar in Noord-Holland en Friesland kan het harder regenen. Om niet onderkoeld te raken, is het verstandig om heel even het water in te duiken en daarna snel warme kleren aan te trekken.

De Reddingsbrigade Nederland raadt aan om niet alleen het water in te rennen, het daar te doen waar toezicht is, alleen als je fit bent, je goed voor te bereiden, je goed tegen de kou te beschermen en je na afloop goed op te warmen. Andere tips: doe voor en na de duik iets aan je voeten en op je hoofd, doe een warming-up, smeer je in met vaseline, loop geleidelijk het koude water in, blijf er niet te lang in, droog je daarna goed af, kleed je goed aan en neem een paar koppen warm drinken.

Lees ook:Vorst en kou spelbreker Nieuwjaarsduiken
Lees ook:Nederland telt meeste nieuwjaarsduiken
Lees ook:Wordt het dit weekend eindelijk lente?
Lees ook:KNMI waarschuwt voor extreem weer
Lees ook:Fraai weer tijdens hemelvaartsweekend

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>