Schaatsen op natuurijs als Nederlandse traditie op lijst Immaterieel Erfgoed

@Erik Feenstra

Schaatsen op natuurijs is een eeuwenoude Nederlandse traditie. Onlangs werd het op de Nationale Inventarisatie Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland geplaatst. Nederland ondertekende in 2012 het Unesco-verdrag ter bescherming van dit soort erfgoed, bedoeld om tradities door te geven aan volgende generaties. De schaatsbond KNSB had een voordracht ingediend. 

KNVB-directeur Theo Fledderus: ‘Schaatsen op natuurijs zit zo in het DNA van de Nederlander, dat het in feite al cultureel erfgoed was.’ De oudste ijzers die in ons land zijn gevonden, dateren uit de 13e eeuw. Wat ooit bedoeld was om zich te verplaatsen, groeide uit tot volksvermaak. Halverwege de 19e eeuw werden de eerste ijsverenigingen opgericht en werd schaatsen een combinatie van sport en spel. De KNSB werd opgericht in 1882 en ziet zichzelf als hoeder van schaatsen op natuurijs. Dat staat nu op de lijst, naast typisch Nederlandse zaken als het sinterklaasfeest, bloemencorso’s en sinds kort ook traditionele schaapherders.

Lees ook:Maandagochtend 18 januari: eerste natuurijsbanen open!
Lees ook:Verraderlijk natuurijs door dooi
Lees ook:Natuurijs verradelijk dun
Lees ook:Schaatsen op natuurijs is alleen op een paar plekken mogelijk
Lees ook:Eerste toertochten op natuurijs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>