Zondag 18 september: 32e Dam tot Damloop van Amsterdam naar Zaandam

Zondag 18 september beleven Amsterdam en Zaandam de 32e editie van de Dam tot Damloop, één van de grootste hardloopevenementen ter wereld, van de Prins Hendrikkade in Amsterdam naar de Dam in Zaandam. Het Dam tot Damweekend is met 88.000 deelnemers het grootste sportieve evenement van Nederland, met naast de ‘echte’ loop op zondag een wandeltocht en een avondtocht op zaterdag en een fietstocht op zondag.

Zie ook: Nationale Sportweek en Eropuit in september

Op zondag verschijnen de hardlopers aan de start die 10 Engelse Mijl via de IJ-tunnel naar Zaandam afleggen. Om opstoppingen te voorkomen, starten ze gefaseerd en staan ze per categorie opgesteld op de Prins Hendrikkade. Lopen de Amsterdammers voor de jaarlijkse marathon niet echt warm zoals in Rotterdam (veelal klagen hoofdstedelingen steen en been omdat de halve stad ervoor wordt afgezet), de Dam tot Damloop trekt altijd veel enthousiast publiek: langs de route moedigen honderdduizenden toeschouwers en tientallen muziekbands de renners aan.

Zaterdag doen zo’n 17.000 wandelaars me aan de 12e Dam tot Dam Wandeltocht. Als ze in Zaandam zijn aangekomen, begint voor de derde keer de Damloop by Night: maximaal 15.000 hardlopers rennen 5 Engelse mijl door de verlichte straten van Zaandam. Zondagochtend vroeg verschijnen 6.000 fietsers aan de start van de Dam tot Dam FietsClassic. Het Zaanse Burgemeester in ‘t Veldpark wordt Dam tot Dampark, een festivalterrein met eten, drinken en muzikaal vertier. De Burcht in Zaandam is ingericht als Dam tot Damplein, met zaterdag en zondag tal van sportieve activiteiten. Zowel voor als na de loop zijn er gratis pendelbussen voor deelnemers én supporters tussen Zaandam en Amsterdam.

Lees ook:Dam tot Damloop 2015 – hardlopen van Amsterdam naar Zaandam
Lees ook:Dam tot Damloop 2017 – misschien wel het leukste hardloopevenement van Nederland
Lees ook:Dam tot Damloop 2014
Lees ook:Dam tot Dam Loop 2014 – van Amsterdam naar Zaandam
Lees ook:Dam tot Damloop 2011

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>