Tata Steel Chess 2016 in Wijk aan Zee

Vrijdag 15 januari begon in het Noord-Hollandse Wijk aan Zee de 78e editie plaats van het Tata Steel Chess Tournament (2017: klik hier). Tot en met 31 januari is het badplaatsje pal boven de Hoogovens (Tata Steel) het ‘Wimbledon’ van de schaaksport. Magnus Carlsen, Anish Girl en de twaalf andere grootmeesters die dit jaar aantreden, stonden gebroederlijk op het podium tijdens de officiële opening. Naast schaaktoppers komen er duizenden amateurs naar Wijk aan Zee.

Zie ook: WK Mens Erger Je Niet in Emmeloord

Het toernooi vindt zoals altijd plaats in in Wijk aan Zee, maar sinds 2014 ook op twee locaties in het land, dit jaar in Science Centre NEMO in Amsterdam (donderdag 21 januari) en het Spoorwegmuseum in Utrecht (woensdag 27 januari). De toegang voor het publiek is gratis, maar de matches zijn ook online te volgen. Het toernooi van ‘de moeder aller denksporten’ telt twee groepen, beiden met 14 spelers die zaterdag 16 januari begonnen.  Alle ronden in Wijk aan Zee starten om 13.30 uur, de slotronde op 31 januari om 12.00 uur. De ronden in Amsterdam en Utrecht beginnen om 14.00 uur. Naast het proftoernooi zijn er amateurtoernooien: weekend-, drie-, vier- en tienkampen.

Tata Steel is een Indiase staalgigant uit 1907. Het kocht Corus op in 2007, het Britse bedrijf dat een jaar of wat daarvoor Hoogovens in IJmuiden overnam. In september 2010 werd de naam Corus officieel vervangen door Tata Steel. De Hoogovens hebben een bijzondere band met het schaaktoernooi: ooit begon een groep medewerkers met een schaaktoernooitje in Wijk aan Zee, dat uitgroeide uit tot een van de mooiste en hoogst geclassificeerde schaaktoernooien ter wereld en lange tijd het Hoogoven Schaaktournooi heette.

Lees ook:Tata Steel Chess 2017 – schaaktoernooi Wijk aan Zee
Lees ook:Tata Steel Chess 2013 in Wijk aan Zee
Lees ook:Tata Steel Chess in Wijk aan Zee – het Wimbledon van het schaken
Lees ook:Tata Steel Chess in Wijk aan Zee
Lees ook:Tata Steel Chess 2015 in Wijk aan Zee

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>