Supermaansverduistering: ‘vroeg kijken geeft beste kans om maan te zien’

In de nacht van zondag 27 op maandag 28 september staat de maan extra dicht bij de aarde. Daarnaast wordt de ‘supermaan‘ ook nog eens helemaal verduisterd. De maansverduistering begint om 2.11 uur en eindigt om 7.24 uur. Lage bewolking en mist kunnen spelbreker worden. De meeste kans de supermaansverduistering te zien is vroeg in de nacht. Richting ochtend wordt de kans steeds kleiner.

Waar wolken en mist zullen voorkomen, is nog niet te zeggen, maar ze komen vanuit het noorden opzetten. Het ziet dan ook er naar uit dat de Zeeuwen het natuurfenomeen het langst bij heldere hemel kunnen zien. Tussen 4.11 en 5.24 uur bevindt de maan zich helemaal in de schaduw van de aarde en kleurt rood (‘bloedmaan’), met het hoogtepunt om 4.47 uur. De volgende totale maansverduistering die in ons land bij gunstig weer goed te zien zal zijn, is op 21 januari 2019. De eerstvolgende supermaansverduistering is op 8 oktober 2033.

Lees ook:Vanavond totale maansverduistering
Lees ook:Zondagnacht volle maan, totale maansverduistering én supermaan: voorbode van het einde der tijden?
Lees ook:Maansverduistering boven Nederland
Lees ook:Totale maansverduistering op woensdagavond
Lees ook:Maansverduistering vanavond goed te zien

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>