Tata Steel Chess 2015 in Wijk aan Zee

Vrijdag 9 tot en met zondag 25 januari vindt in het Noord-Hollandse Wijk aan Zee de 77e editie plaats van het Tata Steel Chess Tournament (2016: klik hier). In januari is het badplaatsje pal boven de Hoogovens (Tata Steel) het ‘Wimbledon’ van de schaaksport. Regerend wereldkampioen Magnus Carlsen neemt het op tegen een aantal grote concurrenten, onder wie de huidige vice-wereldkampioen en rijzende ster van de schaakwereld Fabiano Caruna, winnaar van Tata Steel Chess 2014 Levon Aronian, wereldkampioene vrouwen Hou Yifan en de Nederlanders Anish Giri en Loek van Wely.

Het toernooi vindt zoals altijd plaats in de Moriaan in Wijk aan Zee, maar ook in Rotterdam (in gebouw De Rotterdam, donderdag 15 januari) en Den Haag (perscentrum Nieuwspoort, woensdag 21 januari). De toegang voor het publiek is gratis. Het toernooi van ‘de moeder aller denksporten’ telt twee groepen, beiden met 14 spelers die zaterdag 10 januari beginnen. De dag ervoor vindt in de Moriaan het NK schoolschaken plaats. Alle ronden in Wijk aan Zee starten om 13.30 uur, de slotronde op 26 januari om 12.00 uur. Naast het proftoernooi zijn er amateurtournooien: weekend-drie- en vierkampen en tienkampen.

Tata Steel is een Indiase staalgigant uit 1907. Het kocht Corus op in 2007, het Britse bedrijf dat een jaar of wat daarvoor Hoogovens in IJmuiden overnam. In september 2010 werd de naam Corus officieel vervangen door Tata Steel. De Hoogovens hebben een bijzondere band met het schaaktoernooi: ooit begon een groep medewerkers met een schaaktoernooitje in Wijk aan Zee, dat uitgroeide uit tot een van de mooiste en hoogst geclassificeerde schaaktoernooien ter wereld en lange tijd het Hoogoven Schaaktournooi heette.

Lees ook:Tata Steel Chess in Wijk aan Zee
Lees ook:Tata Steel Chess 2017 – schaaktoernooi Wijk aan Zee
Lees ook:Tata Steel Chess 2013 in Wijk aan Zee
Lees ook:Tata Steel Chess in Wijk aan Zee – het Wimbledon van het schaken
Lees ook:Tata Steel Chess 2011

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>