Roken ook verboden in kleine cafés

Roken mag ook niet meer in kleine cafés met alleen een cafébaas achter de tap. Dat besloot de Hoge Raad besloot vrijdag. Het eerdere besluit van het gerechtshof in Den Haag om de uitzondering van het rookverbod voor kleine cafés ongeldig te verklaren, blijft daarmee van kracht. In cafés kleiner dan 70 vierkante meter mocht binnen wel worden gerookt. Clean Air Nederland was daartegen in beroep gegaan.

Volgens de Hoge Raad is die uitzondering in strijd met de overeenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor bestrijding van roken. Daarin staat dat maatregelen moeten worden genomen tegen blootstelling aan tabaksrook in overdekte publieke ruimten. Ook kleine cafés vallen daaronder, vindt het Hof. In 2008 ging het rookverbod in, maar dat werd massaal overtreden. Vooral kroegbazen zonder personeel zagen er niets in. In 2011 ging daarom een uitzondering op het verbod voor de kleine horeca van kracht. Clean Air Nederland eist nu dat het algehele rookverbod meteen en overal moet worden ingevoerd. Het ministerie van Volksgezondheid onderzoekt de consequenties van de uitspraak en de Eerste Kamer moet een nieuw verbod per 1 januari bevestigen. Tot dot die tijd mag in kleine cafés nog worden gerookt.

Lees ook:Rookverbod nu ook in kleine cafés
Lees ook:Rookverbod eerdaags ook in klein café
Lees ook:Toch rookverbod in kleine cafeetjes
Lees ook:Roken in klein café mag wel
Lees ook:In de ban van het rookverbod

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>