Kaatsen in Franeker: de PC-dag

Woensdag 30 juli vindt in het Friese stadje Franeker de ‘PC dag’ plaats (2016: klik hier): de hoogtijdag van het kaatsen, de grootste kaatsdag ter wereld en de oudste jaarlijkse sportklassieker van Nederland. De PC-dag begint traditioneel met een feestelijke herdenkingsbijeenkomst voor iedereen om 08.00 uur in de Koornbeurs. Rond 09.00 uur maken de regerende PC-koning en zijn twee teamgenoten, de scheidsrechter en de Permanente Commissie een rijtoer in open koetsen naar de wedstrijdlocatie: het Sternse Slotland.

Op het Sjûkelân geeft de regerende PC-koning (de winnaar van vorig jaar) de Koningsbal terug, die voor iedereen zichtbaar in de PC-koepel wordt opgehangen. Na de openingsceremonie beginnen de eerste twee partijen om 9.30 uur. De finale is rond 17.00 uur. Na de prijsuitreiking roept de PC-voorzitter de nieuwe PC-koning uit. De PC trekt duizenden bezoekers uit Friesland en elders, ook uit het buitenland. Voor velen is de PC-dag een soort van reünie. In de loop van de dag barst in de binnenstad een feest los, dat tot in de late uurtjes duurt.

Al in de Middeleeuwen werd in Nederland gekaatst: het was lange tijd de nationale en meest beoefende sport. In Franeker was het eind juli/begin augustus eeuwenlang een volksfeest met kaatsgrootheden van heinde en verre. In de 19e eeuw raakte de sport in het slop, maar in 1853 richtten notabelen een commissie op die de kaatssport moest behouden. De commissie werd permanent en de kaatsdag ging in de volksmond ‘de PC’ (permanente commissie) heten. Sinds 1854 vindt de PC ieder jaar plaats, met uitzondering van 1859 (pokkenepidemie), 1866 (cholera-epidemie), 1943 en 1944 (Duitse bezetting). Vanaf 1856 werd het Sternse Schotland de wedstrijdlocatie. Daarvoor werd gespeeld op een terrein buiten de Oosterpoort, dat zeker vanaf 1650 bekend stond als kaatsveld. Die plek is tegenwoordig bebouwd en heet nu nog ‘Oud Kaatsveld’.

Lees ook:De PC-dag Franeker: hoogtijdag van het kaatsen
Lees ook:Kaatsen PC Franeker 2011
Lees ook:PC Kaatsen van Franeker
Lees ook:PC Franeker: hoogtijdag van het kaatsen
Lees ook:PC Franeker – grootste kaatsdag ter wereld

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>