SKS Skûtsjesilen 2014

Zaterdag 19 juli klinkt in het Friese Grou het startschot van de 69e editie van het SKS Skûtsjesilen (2015: klik hier). Tot en met vrijdag 1 augustus strijden 14 originele oude skûtsjes op de Friese meren voor de eer. Iedere Friese stad heeft er één. De eerste wedstrijd vindt traditioneel altijd plaats in Grou. Een armada van grote en kleine boten vaart naar de wedstrijdplek en meert langs de oevers af. Het startschot klinkt iedere dag om 14.00 uur. Na Grou volgen De Veenhoop (21 juli), Earnewâld (22 juli), Terherne (23 juli) Langweer (24 juli), Eleahuizen (25 juli) en Stavoren (26 juli). Na de rustdag op zondag volgen Woudsend (maandag 28 juli) en twee dagen Lemmer (30 en 31 juli). De laatste wedstrijd is vrijdag 1 augustus in Sneek, waar zaterdag 2 tot en met donderdag 7 augustus de jaarlijkse Sneekweek plaatsvindt.

 

Skûtsjes zijn van oorsprong oude zeilvrachtschepen waarmee in Friesland eeuwenlang vracht over het water werd vervoerd. De schepen voeren op ondiep water en waren daarom lang en plat. In de 19e eeuw waren er al wedstrijden mee, zoals in 1820 in Sneek. Als de boeren geen vracht hadden, konden schippers op die manier wat bijverdienen. Vaak schreven kasteleins een wedstrijd uitschreven, bijvoorbeeld als er kermis was. De Skûtsjes dreigden te verdwijnen toen de gemotoriseerde vrachtvaart opkwam, maar in de Tweede Wereldoorlog kwamen de overgebleven zeilschepen bij gebrek aan brandstof goed van pas.

In 1945 werd de SKS (Sintrale Kommisje Skûtsjesilen) opgericht en vond de eerste officiële wedstrijd plaats. In de jaren ‘50 kon een beroepsschipper geen skûtsje meer in de vaart houden. Er kwamen stichtingen die eigen skûtsjes onder hun hoede namen. Zo ontstonden de SKS wedstrijden met 14 skûtsjes: alle Friese steden doen er met hun eigen skûtsje aan mee. In de jaren 70/80 konden ook particulieren skûtsjes bezitten, maar die mochten niet meedoen aan de SKS wedstrijden, want ze kwamen niet uit schippersfamilies (een eis in het reglement). Zij richtten in 1981 de IFKS op (Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen) die open kampioenschappen skûtsjesilen organiseert: die dit jaar begint op zaterdag 2 augustus begint in Hindeloopen.

Lees ook:SKS Skûtsjesilen 2013
Lees ook:SKS Skûtsjesilen 2012
Lees ook:SKS Skûtsjesilen 2015 in Friesland
Lees ook:SKS – Sintrale Kommisje Skûtsjesilen in Friesland
Lees ook:SKS Skûtsjesilen in Friesland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>