Skûtsjesilen Holland op Kralingse Plas

Donderdag 22 tot en met zaterdag 24 mei is de Kralingse Plas in Rotterdam het domein van skûtsjes, tijdens het zeilevenement Skûtsjesilen Holland. Tien Friese skûtsjes varen naar de havenstad om op de plas tegen elkaar te strijden. Het zeilen op de Kralingse Plas is moeilijker dan op de Friese meren, aldus de organisatie, vanwege de relatief kleine waterplas en de snel draaiende wind. Donderdag opent burgemeester Aboutaleb met het Rotterdam Philharmonic Brass Ensemble de zeildagen om 18.00 uur bij restaurant De Tuin. De eerste wedstrijd wordt om 22.00 uur afgesloten met een Flyboardshow met vuur op het water.

Tussen restaurant De Tuin en Minang Kabau komt een VIP-dorp. De kraampjes, horecavoorzieningen en een podium staan in de buitenring van de plas, zodat er een vrij uitzicht blijft. Het VIP-dorp is alleen toegankelijk voor genodigden een kaarthouders, maar de wedstrijden zijn vanaf de kades van de Kralingse Plas gratis te bekijken. Vrijdag is vanaf een drijvend ponton bij restaurant De Tuin de Floating Edition: dance, dj’s en live acts. Zaterdag zijn er van 13.00 tot 23.00 uur optredens, onder andere met Glennis Grace. De wedstrijden zijn donderdag van 18.30 tot 21.00 uur, vrijdag en zaterdag van 14.15 tot 16.00 en 18.15 tot 21. 00 uur.

Skûtsjes zijn zeilende vrachtschepen, gebouwd voor ondiepe wateren. Omdat de vracht zo snel mogelijk naar de plaats van bestemming moest, kreeg het wedstrijdzeilen bij skûtsjeschippers al snel vorm. Iedere zomer kent Friesland twee typisch Friese kampioenschappen skûtsjesilen: het SKS (Fries kampioenschap waaraan de elf steden elk met een boor meedoen) en het IFKS (open Fries kampioenschap).

Lees ook:SKS Skûtsjesilen in Friesland
Lees ook:IFKS Skûtsjesilen 2017
Lees ook:IFKS Skûtsjesilen 2016 start 13 augustus in Hindeloopen
Lees ook:Skûtsjesilen 2011 Friesland
Lees ook:Friesland in de ban van Skûtsjesilen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>