Abseilen van de Euromast als lancering platform Overjekop

Bijna de helft van de jongeren tussen 18 en 24 jaar heeft al eens geleden aan een psychische aandoening. Helaas weten zij niet goed waar ze terecht kunnen voor hulp en advies. Daarom wordt er een nieuw platform gelanceerd: Overjekop van Fonds Psychische Gezondheid. De lancering gaat gepaard met een ludieke actie. Op zaterdag 3 mei gaan 150 jongeren de 185 meter hoge Euromast abseilen. Zij laten hun actie sponsoren om nieuw onderzoek mogelijk te maken voor jongeren met psychische problemen. Het abseilevent wordt gerealiseerd dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij, als onderdeel van drie aansprekende evenementen in 2014 om psychische (on)gezondheid onder de aandacht van jongeren te brengen.

Veel jongeren hebben psychische problemen, die soms zelfs kunnen leiden tot de dood. In 2012 pleegden 225 jongeren tussen 15 en 30 jaar suïcide. Daarnaast hebben jongeren vaak weinig kennis over psychische problemen, waardoor het herkennen en erkennen ervan moeilijk is. Ook weten ze niet goed waar ze terecht kunnen voor hulp en advies als ze te maken krijgen met psychische problemen. Er is enig aanbod, maar dat blijkt niet altijd aan te sluiten bij de behoeften van jongeren. Daarom lanceert Fonds Psychische Gezondheid op 3 mei het nieuwe platform Overjekop. Doel is om jongeren te laten zien dat het bij iedereen wel eens niet zo lekker gaat.

Overjekop helpt jongeren in zichzelf te geloven en problemen op te lossen wanneer dat nodig is. Het platform organiseert events en biedt via overjekop.nl nieuws over muziek, celebrities, sport en funfacts. De artikelen zijn luchtig en goed te delen via social media, maar hebben wel een link met onderwerpen als somberheid, angst en stress. Wie daar meer over wil lezen, kan makkelijk doorklikken naar meer informatieve teksten. Ook wordt er chathulp geboden wanneer dat nodig is. Eefje van der Have is een van de deelnemers: ‘Zelf heb ik in het verleden ook jarenlang ‘gekampt’ met een depressie. Ik vind het belangrijk dat er meer positieve aandacht en openheid komt voor psychische problemen (onder jongeren). Hier draag ik graag mijn steentje aan bij. Mijn streefbedrag was € 75,- maar ik heb al € 220,- opgehaald’.

Lees ook:Open Mind – publiekdag psychiatrie in de RAI
Lees ook:Eerste Nederlandse Depressiegala op maandag 25 januari
Lees ook:Blue Monday Challenge: tegen de januaridip
Lees ook:Actieplatform WandelVooreenAnder voor wandelaars met hart op de juiste plaats
Lees ook:Vera Bergkamp (D66) ontvangt boek ‘Niets is voor altijd’ uit handen van jongeren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>