Schaatsfeest Olympisch Stadion eindigt met forse kater

Het beloofde een prachtig schaatsfeest te worden, het NK Allround en Sprint dit weekend in het Olympisch Stadion, met de huldiging van de olympiërs, maar het eindigt met een forse kater. ‘Het feest is bedorven’, zei Ireen Wüst, de meest succesvolle olympiër ooit. Ze verstoorde haar eigen feestje door op de 1.000 meter onderuit te gaan. ‘Het is niet heel erg fijn om te vallen als koningin van de Spelen’, zei ze zelf. Sven Kramer werd gediskwalificeerd door een ‘kickfinish’ op de 5.000 meter. Een schoppende beweging is taboe: je moet met de schaats op het ijs finishen. Uit protest deed Wüst even later hetzelfde op de 1.000 meter (door haar val was ze verder toch al kansloos) en haalde na afloop fel uit naar de schaatsbond.

De KNSB is ‘überkinderachtig bezig’, aldus Wüst. ‘Dit is een feestje voor het Nederlandse schaatsen en het Nederlandse publiek. Sven zet een wereldtijd neer op een buitenbaan en komt in zijn euforie met een kickfinish over de meet. Als je hem dan diskwalificeert, weet je echt niet wat je aan het doen bent.’ Ze snapt dat er regels zijn, maar de scheidsrechter had wat meer door de vingers kunnen zien. ‘Het feest is nu bedorven’, aldus Wüst. Ook oud-schaatstopper en organisator van het evenement, Rintje Ritsma, is not amused en zei: ‘Ik schaam me voor de scheidsrechter.’ Wat Kramer betreft: hij ‘begrijpt dat er regels zijn om op te volgen’, maar vervolgde cynisch: ‘De juryleden willen blijkbaar een stempel op de wedstrijd drukken. Nou, dat is goed gelukt.’ Hij laat de 1.500 meter schieten. De 10.000 meter mocht hij sowieso niet rijden: daarop mogen alleen de toppers van de 5.000 meter starten. De wedstrijden op de ‘Coolste baan van Nederland’  waren de kwalificaties voor het WK Allround eind deze maand in het Thialf in Heerenveen. Het is afwachten of Kramer daar nu nog mag starten.

Lees ook:Schaatsen in Thialf: NK Allround & Sprint, vrijdag 20 t/m zondag 22 januari
Lees ook:EK Allround & Sprint in Thialf was vooral een Nederlands feest
Lees ook:Schaatsen: EK Allround & Sprint in Thialf Heerenveen – 6 t/m 8 januari
Lees ook:NK Afstanden: Irene Wüst voor 7e keer winnaar 1.500 meter, Kramer voor 4e keer op 1.500 meter
Lees ook:Veel olympiërs op NK Allround in Olympisch Stadion

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>