Evenementen Valentijsdag

Vrijdag 14 februari is het Valentijnsdag: een dag waarop lovers elkaar extra in de watten leggen met bloemen, kaarten en cadeaus (2015: klik hier). Valentijnsdag waaide in de jaren 90 over naar Nederland en België. Het is de naamdag van de Heilige Valentijn: de naam van twee martelaren uit de derde eeuw. De ene zou Romeins priester zijn geweest en zijn omgekomen tijdens Christenvervolgingen, de tweede was bisschop van Terni die ook in Rome een martelarendood zou zijn gestorven. Mogelijk gaat het om dezelfde persoon, maar de Valentijnsdag van nu heeft amper met hen te maken. De Romeinen kenden Lupercalia, een vruchtbaarheidsfeest, dat op 15 februari werd gevierd ter ere van Juno, de Romeinse beschermgodin van de vrouw en het huwelijk en Pan, de god van de natuur. In 496 veranderde de paus het feest in Sint Valentijndag: op 14 februari. Een aantal in het oog springende activiteiten (los van winkel-aanbiedingen, speciale cruises en horeca-arrangementen):

Amsterdam: Valentijnsloop, 5 km door Vondelpark. Uitreiking Roze Lieverdje op het Spui. Romantisch filmavondje bij Pathé City Theater en filmhuizen Kriterion en The Movies. Feesten in clubs: Lovebirds in de Melkweg, Valentines Special in Paradiso en BAUT Valentijnsbal. Trouwen voor 1 dag (Wed and Walk trouwdag). Het verhaal gaat dat wanneer je elkaar zoent op de Magere Brug, je voor altijd samen zult blijven. Van Goghmuseum (altijd vrijdagavond open, met speciaal programma). Concertgebouw Classic viert de liefde. Ziggo Dome: Ladies of Soul.

Delft: Museum Het Prinsenhof omgetoverd in overdekte schaatsarena (t/m 23/2).

Den Haag: Valentines Kiss-In bij Russische consulaat.

Ede: Jan Veen geeft Valentijnsconcert in Edesche Concertzaal.

Gouda: twee Valentijnsdagen in Museum Gouda (14c en 15/2).

Groningen: Valentijsdag in Groninger Museum (en zaterdag 15/2 Night at the Museum).

Leeuwarden: Singlesborrel in Fries Museum.

Nijmegen: Fotograaf Paul Breuker presenteert in ‘Bruiloften‘ de trouwerij achter de coulissen.

Rotterdam: Schaatsbaan Rotterdam omgetoverd in Valentine on Ice met een roze tintje. Swan Lake on Ice in Nieuwe Luxor. Speeddaten met zeemannen en zee vrouwen in Maritiem Museum.

Utrecht: Valentijnsdag onder de sterren in museum en sterrenwacht Sonnenborgh. Romantische avondrondleiding op de Utrechtse Domtoren.

Lees ook:Valentijnsdag 2013
Lees ook:Valentijnsdag – dag van de liefde
Lees ook:Concert 5 jaar Ziggo Dome met Marco Borsato & Friends te zien op Kanaal 13
Lees ook:Prince 25 mei in Ziggo Dome – kaartverkoop start 6 mei
Lees ook:Miley Cyrus in de Ziggo Dome

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>