Expositie Body Worlds nu permanent in Amsterdam

Donderdag 16 januari opent in Amsterdam krijgt een permanente expositie Body Worlds, The Happiness Project op Damrak 66. Op de tentoonstelling zijn geplastificeerde lijken en onderdelen van lichamen te zien, die zijn behandeld volgens de plastinatiemethode van de Duitse anatoom Gunther von Hagens. De expositie is gebaseerd op een donorprogramma: mensen kunnen bij leven het verzoek indienen om na hun dood hun lichaam op te nemen in de tentoonstellingen. Von Hagens ontwikkelde in 1977 een procedé waardoor lijken niet ontbinden. Zijn tentoonstelling Body Worlds (of Körperwelten) trekt al bijna 20 jaar de hele wereld rond.

The Happiness Project richt zich op ‘geluk versus gezondheid’. Wat is geluk, hoe vind je het en wat moet je vooral niet doen? Grijze longen en een verschrompelde lever laten zien dat roken en drinken uiteindelijk niet gelukkig maken. Of het gekozen thema een geslaagde keuze is, daarover zijn de meningen verdeeld. Het Parool is er niet bepaald over te spreken, maar directeur Peter Tabernal verwacht een groot succes. De expositie is in ieder geval ‘minder geschikt voor mensen met een zwakke maag‘, zei de reporter van RTV-NH. Opengewerkte lichamen suggereren een schommelde vrouw, een hoogspringer, mensen die een potje rugby spelen. Er zijn er zelf twee die ‘het’ doen (het koppel in kwestie had daarvoor bij leven toestemming voor gegeven). In 2010 en 2011 was Body Worlds te zien in Rotterdam, het jaar erop in de Amsterdam Expo op de Zuidas. Vorig jaar werd op Times Square in New York ook al een permanente tentoonstelling geopend. Tickets en openingstijden: zie website.

Zie ook: Mummies in Drents Museum

Lees ook:Amsterdam krijgt permanente Body Worlds expositie
Lees ook:BODY WORLDS: The Happiness Project ontvangt 150.000e bezoeker
Lees ook:‘Body Worlds – Animal Inside OUT’ in Natuurmuseum Leeuwarden
Lees ook:BODY WORLDS Artist Day: Het menselijk lichaam binnenstebuiten
Lees ook:Gratis ‘op onderhuids avontuur’ bij anatomiemuseum BODY WORLDS tijdens Weekend van de Wetenschap

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>