Tata Steel Chess in Wijk aan Zee

Vrijdag 10 tot en met zondag 26 januari 2014 vindt in het Noord-Hollandse Wijk aan Zee de 76e editie plaats van Tata Steel Chess, dat ooit begon als het Hoogovens Schaaktoernooi (2015 : klik hier). In januari is het badplaatsje pal boven de Hoogovens (Tata Steel) het ‘Wimbledon’ van de schaaksport. Het toernooi van ‘de moeder aller denksporten’ telt twee belangrijke toernooien: de Grootmeester groep A met 12 spelers en de Grootmeester groep B met 14 spelers. Beide groepen beginnen zaterdag 11 januari.  Voor het eerste wordt er een ronde in het Rijksmuseum Amsterdam gespeeld (op woensdag 15 januari) en een in de High Tea Campus Eindhoven (op donderdag 23 januari). De deelnemers spelen volgens het ‘round robin’ systeem: bij toerbeurt tegenover elkaar.

Alle ronden starten om 13.30 uur, in Amsterdam en Eindhoven om 14.00 uur; de slotronde op 26 januari om 12.00 uur. Locaties zijn dorpshuis De Moriaan, café De Zon, basisschool De Vrijheit en het Hoge Duin. De profwedstrijden zijn live via de website te volgen. Naast het proftoernooi zijn er amateur-evenementen: weekend-drie- en vierkampen en tienkampen. Het rapid-toernooi.  gaat niet door. Tata Steel is een Indiase staalgigant uit 1907. Het kocht Corus op in 2007, het Britse bedrijf dat een jaar of wat daarvoor Hoogovens in IJmuiden overnam. In september 2010 werd de naam Corus officieel vervangen door Tata Steel. De Hoogovens hebben een bijzondere band met het schaaktoernooi: ooit begon een groep medewerkers met een schaaktoernooitje in Wijk aan Zee, dat uitgroeide uit tot een van de mooiste en hoogst geclassificeerde schaaktoernooien ter wereld.

Lees ook:Tata Steel Chess 2013 in Wijk aan Zee
Lees ook:Tata Steel Chess 2017 – schaaktoernooi Wijk aan Zee
Lees ook:Tata Steel Chess 2015 in Wijk aan Zee
Lees ook:Tata Steel Chess 2011
Lees ook:Tata Steel Chess – nieuwe naam voor Corus Chess

1 Reacties // Reageer

One thought on “Tata Steel Chess in Wijk aan Zee

  1. agv

    Mondriaan is te veel eer, hou het maar op de Moriaan ….

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>