Waterpeil Rijn over hoogste punt heen

Het waterpeil in de Rijn bereikte met 13,61 meter boven NAP de hoogste stand. Eerder werd bij Lobith, waar de rivier ons land binnenstroomt, 13,75 meter verwacht. Volgens Rijkswaterstaat stijgt de Rijn sinds donderdagavond niet meer. De Rijksdienst verwacht dat het peil eerst langzaam zakt en de komende dagen zal versneller: dinsdag is het peil naar verwachting al naar 12 meter gedaald. Om zoveel mogelijk water snel af te kunnen voeren, staan sinds vorige week de stuwen in de Neder-Rijn en Lek open. Wanneer de waterstand verder is gezakt, kunnen de stuwen weer dicht: dan is snelle afvoer niet meer nodig en blijft het water in de IJssel op peil. Rijkswaterstaat mikt daarbij op eind volgende week.

De hoge waterstand waren het gevolg van de extreme regenval in Centraal-Europa, dat voor dramatische taferelen in Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië zorgde. In ons land moesten de uiterwaarden langs Rijn, Waal en IJssel worden ontruimd, omdat die onder water liepen. Het vee moest naar hogere plekken, campings moesten sluiten en veel pontjes en voetveren moesten tijdelijk uit de vaart worden genomen. Uiterwaarden zijn ervoor om hoogwater op te kunnen vangen, maar het is uitzonderlijk dat dit in dit jaargetijde gebeurt. Normaal staan de weilanden dan droog en zijn het domein van grazend vee en recreanten. In de winterperiode is het gebruikelijk dat uiterwaarden onderlopen, wanneer de Rijn ineens veel smeltwater uit de Alpen moet verwerken.

Lees ook:Juni 2016: hoge waterstanden in Nederlandse rivieren
Lees ook:Hoogwater Rijn, Waal en IJssel in aantocht
Lees ook:Uiterwaarden Rijn en Maas mogelijk ontruimd vanwege hoogwater
Lees ook:Waterpeil Rijn bij Lobith boven de 14 meter
Lees ook:Record: langste periode laagwater in de Rijn ooit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>