Campings in uiterwaarden Rijn en Waal ontruimd

Maandag bereikte de waterstand van de Rijn bij Lobith, waar de rivier Nederland binnenkomt, het kritieke punt van 12 meter boven NAP. Boven dat niveau lopen de uiterwaarden langs de rivier onder. Rijkswaterstaat verwacht dat het peil zal stijgen tot 13,60 meter boven NAP. Boeren halen hun vee weg en campings worden ontruimd.  Zuur voor de recreanten: net nu het weer eindelijk opknapt, stijgt het water. In maart en april  zijn ondergelopen uiterwaarden heel normaal, als rivieren  smeltwater uit de Alpen moeten verwerken. Uiterwaarden zijn ervoor bedoeld om de rivier meer ruimte te geven. Dat dit in juni gebeurt, is vrij zeldzaam: dan zijn de uiterwaarden in de regel drooggevallen en het domein van grazend vee en recreanten.

Extreme regenval heeft Centraal-Europa veranderd in een modderpoel. Grote delen van het zuiden en oosten van Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië hebben te kampen met overstromingen, omdat rivieren buiten hun oevers treden. Rivieren als de Donau en de Rijn moeten al dat water kwijt zien te raken. Rijkswaterstaat heeft maatregelen genomen om het overtollige regenwater zo snel mogelijk af te voeren, bijvoorbeeld door het openen van de stuwen in de Neder-Rijn en de Lek. Langs de Maas wordt geen hoogwater verwacht, omdat het in Noord-Frankrijk en België amper heeft geregend.

Lees ook:Waterpeil Rijn over hoogste punt heen
Lees ook:Hoogwater in Rijn door hevige regenval Duitsland
Lees ook:Juni 2016: hoge waterstanden in Nederlandse rivieren
Lees ook:Uiterwaarden Rijn en Maas mogelijk ontruimd vanwege hoogwater
Lees ook:Zwemmen in rivieren is gevaarlijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>