Roparun 2013 met Pinksteren

Zaterdag 18 mei 2013 klonk in zowel Parijs als Hamburg het startschot voor de 22e editie van de Roparun, de langste non-stop estafetteloop ter wereld, met als doel geld op te halen voor zorg aan mensen met kanker (2014: klik hier). De afgelopen 21 edities werd in totaal ruim 51 miljoen euro opgehaald. De aankomst is Pinkstermaandag 20 mei op de Rotterdamse Coolsingel. Vrijdag verongelukte een 49-jarige vrijwilliger op de Duitse snelweg, die vanuit Spijkenisse op weg was naar Hamburg. De Roparun ging op ingetogen wijze van start met 1 minuut stilte. De estafettetochttocht ontstond in 1992 uit een weddenschap: toen liepen 13 teams van de Euromast naar de Eiffeltoren. Twaalf jaar liep het parcours van Rotterdam naar Parijs (vandaar de naam ‘Roparun’). Sinds 2004 loopt de route andersom met een feestelijk onthaal op de Coolsingel.

 

Langs de route doen bewoners er alles aan om de renners aan te moedigen en geld in te zamelen. Veel dorpen en steden waar de Roparun doorkomt, organiseren activiteiten. Vorig jaar startte de Roparun voor het eerst ook in Hamburg. In totaal doen 341 teams mee. Elk team telt gemiddeld 25 leden, met maximaal acht lopers die ieder gemiddeld 65 kilometer afleggen, minimaal twee fietsers en een aantal begeleiders. Zondag passeren de teams vanuit Parijs de grens tussen Frankrijk en België, in de nacht van zondag op maandag (tot maandag rond het middaguur) de grens met Nederland. De route loopt via Antwerpen naar de Belgische grens bij Putte. In Nederland loopt het parcours door Ossedrecht, Bergen op Zoom, Numansdorp, Oud Beijerland en Barendrecht. Vanuit Hamburg gaat de tocht via Bremen en Ostfriesland, passeert de grens met Nederland bij het Groningse Sellingen, gaat verder naar Ter Apel, Emmen, Hardenberg, Almelo, Deventer, Apeldoorn, Ede-Wageningen, Leerdam, Ridderkerk en Barendrecht. Zowel uit Parijs als uit Hamburg wordt het eerste team wordt tegen 11 uur op de Rotterdamse Coolsingel verwacht, het laatste team rond 19 uur.

Lees ook:Roparun 2012
Lees ook:Roparun 2014 met Pinksteren
Lees ook:Roparun 2011 eindigt in Rotterdam
Lees ook:Roparun 2017 onderweg van Hamburg en Parijs naar Rotterdam
Lees ook:Roparun 2016 van Parijs en Hamburg naar Rotterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>