Pinksterfeesten Delfzijl – al sinds 1876

Pinksterfeesten zijn sinds 1876 een begrip in Delfzijl (2014: klik hier) en het is een goede gewoonte dat de Koninklijke Marine van de partij is. Dit jaar ontbreekt de 525-jarige zeemacht zeker niet op de Pinksterfeesten van woensdag 15 tot en met maandag 20 mei 2013. De Marine pakt uit met een groots vlootbezoek. Daarnaast zijn veel ingrediënten als vanouds, zoals de officiële opening, roei- en zeilwedstrijden, kermis, de landmacht met de tokkelbaan, schepen, de muzikale rondgang, jaarmarkt, de dijkwandeltocht en vuurwerk. Bijzonder belooft de Zotte Zondag te worden op de havenboulevard, met veel artiesten. Het hoogtepunt op maandag op de dijk belooft Ali B. te worden met zijn programma ‘Op volle toeren’.

Start van het programma is de voorjaarsmarkt met standwerkersconcours en de opening van de kermis op woensdag. Donderdag is de scholieren estafetteloop en vrijdag varen tal van schepen de haven binnen, die bijna allemaal tijdens de pinksterdagen te bezichtigen zijn. Zaterdag zijn op het Damsterdiep de internationale roeiwedstrijden. In het centrum staat de ‘kramerie’ met braderie, kinderactiviteiten en podia. ’s Avonds is er het groot feest in de Evenementenhal met onder andere Mooi Wark en Diep triest. Jan Smit en Melrose. Zondag is de Zeedijk Wandeltocht, voor de 38e keer Skisleeën (Krait’n) en zijn de internationale zeilwedstrijden op de Eems. Op de havenboulevard treedt een keur van artiesten op tijdens Zotte Xondag. Maandag maakt het Neptunus bestuur een rijtoer met muziekverenigingen, zijn er concerten, vanaf 13.30 uur het jaarlijkse  Dijkfeest en vanaf 19.30 uur de grote finale met afsluitend vuurwerk. In 1876 ontstond de Koninklijke Zeil -en Roeivereniging Neptunus, die sinds 1876 ieder voorjaar wedstrijden organiseerde voor opvarenden van schepen die in de wintermaanden in Delfzijl hadden doorgebracht. De wedstrijden markeerden de overgang van gedwongen thuiszitten naar het nieuwe vaarseizoen.

Lees ook:Delfzijl beleeft de 140e editie van haar Pinksterfeesten
Lees ook:Pinksterfeesten Delfzijl
Lees ook:Pinksterfeesten Delfzijl 2014
Lees ook:Pinksterfeesten Delfzijl
Lees ook:Muiderhardzeildagen 2012

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>