Koninginnedag 2013: gratis feesten en vrijmarkten

Dinsdag 30 april 2013 is het Koninginnedag: de allerlaatste, omdat koningin Beatrix plaats maakt voor haar zoon (2015: klik hier). Vanwege de troonswisseling planten veel gemeenten koningslinden, plaatsen buitenschermen (klik hier voor de lijst) of verzetten de feestdag naar zaterdag 27 april. Nederland viert 29 april de allerlaatste Koninginnenacht. Vaste prik op Koninginnedag is de vrijmarkt: ooit een Amsterdams aardigheidje voor kinderen om ‘handeltje te spelen’ en een zakcentje bij te verdienen met ‘hondje aaien’, de hele dag één toonladder op de blokfluit riedelen of één goocheltruc herhalen. Al gauw leek iedereen zijn zolder op te ruimen om ouwe troep op straat te verkopen. Ook de commercie zag er brood in en drukte de kinderen weg. Veel gemeenten reserveren daarom plekken voor de kids. Naast markten, dance events en vuurwerk zijn er overal in het land activiteiten voor het hele gezin. Een greep uit het aanbod:

Alkmaar: Waagplein, Paardenmarkt, Victorie Breestraat en Platte Steenbrug. Vrijmarkt vanaf 29/4 om 18 uur. Kindervrijmarkt in park Clarissenbolwerk. Sensation Orange van SLAM!FM verhuist van Amsterdam naar het AFAS Stadion.

Almere: Vrijmarkt 29/4 vanaf 18 uur in Almere Stad, Almere Buiten en Almere Haven; vuurwerk. Koninginnedag4kids in Lumièrepark. Podium Grote Markt (Oranjeplein). Commerciële Oranjemarkt op Stadhuisplein.

Almelo: Vrijmarkt in hele centrum. Kinderplein, Cultuurplein, Sportplein, Scoutingplein en muziek op Amaliaplein.

Amersfoort: vuurwerk (29/4). Feest op het Hof, Groenmarkt (kinderprogramma), Appelmarkt (‘Koninckdag’), Varkensmarkt, Eemhaven en Bloemdalsestraat. Vanaf de Kleine Koppel vaart de Inspiratieboot naar de Koningsvaart op het IJ in Amsterdam.

Amstelveen: ‘Dagkoninginnedaghacht’. De koningin had met haar familie naar Graft/De Rijp en hierheen zullen komen, maar dat gaat door de abdicatie niet door. Volgend jaar komt de nieuwe koning op Koningsdag. Vrijmarkt in de Bovenkerk en in diverse wijken; vuurwerk (maandag 29 april).

Amsterdam: officieel programma (klik hier). De meeste gebruikelijke festiviteiten gaan gewoon door, zoals vrijmarkten (6-20 uur), behalve in de buurt van de Dam (dit jaar zonder kermis). Ondernemers mogen geen grote buitenschermen neerzetten, vanwege de verwachte drukte, maar wel buitentaps. Oranjeplein met Koningsbal op Museumplein (Oranjefeest 10-23 uur). Koningsvaart op het IJ met optredens op en langs het water. Er zijn tal van feesten, waaronder niet gratis: het Kingsday Festival bij Olympisch Stadion (12-22 uur), Kingland Festival bij de RAI (12-21 uur) en het Loveland Festival in Sloterdijk.Vrijmarkt is in principe overal toegestaan van 6 tot 20 uur, maar niet op  belangrijke toevoerwegen en bruggen. Het Vondelpark is uitsluitend voor kinderen. De hekken gaan zondagavond op slot en ’s morgens om 9 uur open. Op meerdere plekken in de stad zijn plekken voor kids gereserveerd, zoals de Leliegracht (even zijde), Amstelveld, Frederiksplein op plantsoen bij Falckstraat en Sint Antoniesluis en in verschillende stadsdelen. Ytoonopvolgens op Westergasfabriekterrein (met 7 podia en kindervrijmarkt). Het vuurwerk op de Sloterplas gaat niet door.

Apeldoorn: Oranjekermis op Marktplein. ‘Kleedjesmarkt’ deels op andere locatie. Sport en spel in Beekpark. Oranjefestijn op Stationsplein. Vuurwerk.

Arnhem: ‘Oranjefees’ met veel artiesten, 29 en 30/4 veel te doen op de Markt, maar ook op andere pleinen. Koninginnemarkt op Kerkplein. Programma voor hele gezin in Sonsbeekpark, vuurwerk.

Assen: vrijmarkt. Podia op Koopmansplein, Markt en Brinkstraat

Beek (Li): QueensParade Beek 2013.

Bergen op Zoom: groot scherm St. Gertrudiskerk. Vrijmarkt in binnenstad, kindervrijmarkt op Paradeplein. Grote Markt is Oranjeplein met Muziekfeest (14-21 uur), vuurwerk.

Breda: ‘Buitengewone Vlaggenparade’ op Kasteel van Breda. Stadspark Valkenberg: kindervrijmarkt, planten koningslinde, look-a-like wedstrijd en megascherm. Hobbymarkt en ‘Muziekplein’ optredens op Kasteelplein.

Delft: Koninginnekermis op Paardenmarkt, kleedjesmarkt op Doelenplein en Heilige Geestkerkhof, kraampjes in hele binnenstad, rommelmarkt.

Den Bosch: vrijmarkt/rommelmarkt in centrum. ‘Trix in the Mix’ op Pettelaarse Schans (13-23 uur).

Den Haag: legt de nadruk op het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk in november. De beroemde Koninginnenach heet sinds een aantal jaren Life I Life Festival, met zeven muziekdorpen in de binnenstad. Koninginnedag rondvaart met antieke salonboot en rondritten in Haagse koetsjes en met historische trams. Koninginnedagconcert Residentie Orkest. 46e Nationale Geraniummarkt op Lange Voorhout. Kermis op Lange Voorhout, Lange Vijverberg en Buitenhof. Vrijmarktjes in de hele stad.

Den Helder: Kindervrijmarkt en Panna Knock Out Tournooi Willemsoord, buitenpodium Koningstraat.

Deventer: grootste vrijmarkt van Oost-Nederland (Keizerstraat, Brink en Zandpoort). Kindervrijmarkt, Oranjereceptie en Oranjeconcert. Des Konings Trio in Burgerweeshuis (vanaf 13 uur).

Doetinchem: live muziek Simonsplein (13-18.30 uur), indoor rommelmarkt Sport & Lifestyle Verldhorst, kindervrijmarkt Martkplein.

Dordrecht: aubade vanaf 9.30 uur door de stad naar Stadhuisplein. Dancetour op Spuiboulevard (13-21 uur), vuurwerk.

Ede: zaterdag 27 april vrijmarkt en kindervertier: Koninginnedag wordt ‘Dag Koningin’. Oranjetaptoe in Openluchttheater (19.30-21.30 uur).

Eethen (NB, boven Waalwijk): zaterdag 27 april.

Eindhoven: ‘Oranje de Gekste’, DJ’s op Stationsplein, Stadhuisplein,  hardere dance op Kennedyplein, hiphop op Catharinaplein. Hollands feest op de Markt, alternatief feest op Strijp-S en roze feest op Stratumsedijk. Fens terrein op De Bergen, vrijmarkt op Gerardusplein, Oranjemarkt op Mathildeplein, Kei Oranje in Paterskerk. Koninginnefestival in Smalle Haven.

Enschede: verschillende pleinen omgetoverd tot Oranjeplein, sportplein of kinderplein. Onder de noemer ‘Oranjedagen’ veel live muziek op 29 en 30/4. Matjesmarkt rondom Zuidmolen en Van Heekplein, Oranjemarkt in binnenstad. Kroningsontbijt.

Franeker: Koningsdag (de eerste in Friesland, zaterdag 27/4).

Geldermalsen: zaterdag 27 april kleedjesmarkt en kindervertier. Op 30/4 live muziek op de markt, lampionnenoptocht en vuurwerk.

Goes: Voorstad, Stenen Brug, park op de Oostwal en Oostsingel, de grootste vrijmarkt van Zeeland, sport, spel en straatartiesten. Ganzenpop op de Keizersdijk.

Gouda: kinderspelen, Panna Knock-out toernooi en optredens op de Markt.

Groningen: vrijmarkt, rommelmarkt, kinderoptocht en vertier in de hele binnenstad. Entertainmentshow voor hele gezin op de Grote Markt. Tieners kunnen hun hart ophalen op de Vismarkt. Kadepop op Damsterdiep.

Haarlem: vrijmarkt en bands in binnenstad, muziek op Groenmarkt, Nieuwe Houtplein en in de Grote Kerk. Jaarlijkse paardenkeuring op Schelpenpad. Kenaupark heet ‘Kingnowpark’ met vrijmarkt, bandjes en een groot scherm.

Heerlen: feest in heel parkstad. Oranjeoptocht, vrijmarkt, kinderspelen, ballonvaart en muzikaal avondprogramma. vuurwerk.

Halsteren (boven Bergen op Zoom): kinderspelen en feesttent met live muziek op landgoed De Beek, vrijmarkt, versierde fietsenoptocht.

Harderwijk: aubade, vrijmarkt, kinderplein in Hortuspark.

Harlingen: zwarte markt op de Lanen, de Aubade (al sinds 70 jaar).

Helmond: kindermarkt, Slingermarkt, concert in de Lambertuskerk, vuurwerk.

Hengelo: Stadhuishal: Oranjeconcert op 29/4 (20 uur), kleedjesmarkt, Oranjekermis, Oranjebal in Metropool (gratis).

Hilvarenbeek (NB): 32e Torenloop.

Hilversum: vrijmarkt en 7 podia: Heerenplein, Groest, Biersteeg, Kerkbrink, De Kei, Kampstraat en Huizerstraat.

Hoorn: vrijmarkt, muziekpodium op de Roode Steen.

Kampen: Kroonmarkt op Korenmarkt, Kingpop op Nieuwe Markt, straatparade, Oranjeconcert en kindervertier.

Krimpen aan den IJssel: wielerronde Ronde van Krimpen, vuurwerk.

Leeuwarden: vrijmarkt in centrum, Leeuwarder Muziekplein voor hele gezin op Wilhelminaplein (Zaailand). ’Red Station 2013’ op Oldekloosterkerkhof, laatste Koninginneconcert in de Prinsentuin.

Leiden: feest en officiële zaken op Stadhuisplein en Koornburg, Vrijmarkt op Garenmarkt, Nieuwe Rijn en Hooglandse Kerkgracht, Kinderkermis op Beestenmarkt (ook 29/4). Optredens, uitreiking Gouden Petje, buurtfeesten en Citymoves Q-day Special op Lammemarkt (14-22 uur), vuurwerk.

Lelystad: Kroningsfeest met openluchtmarkt (vrijmarkt) in stadshart, Koninginnekermis en optredens op het Agorahof, vuurwerk.

Maastricht: vanaf 7.30 uur Mestreecher Fanfaar St. Joezep brengt lintjesontvangers een serenade. Stadspark: vrijmarkt vanaf 08 uur en muziekfestival (12-21.30 uur). Vrijthof: kinderrommelmarkt, groot scherm, ‘Buitengewone Vlaggenparade’ (11 uur). Queens Night and Day Festival op meer dan 20 locaties, vuurwerk.

Middelburg: kinderspelen en muziek op de Markt.

Millingen aan de Rijn (Gld, oost van Nijmegen): zaterdag 27 april.

Nijmegen: vrijmarkt in centrum en op Goffertwijde en veel muziek: Oranjepop (gratis) in Hunnerpark, Molenstraat (Queensday), Koningsplein.

Oud-Beijerland (onder Rotterdam)zaterdag 27 april.

Oude Pekela (Gr)zaterdag 27 april.

Roermond: kinderactiviteiten op Stationsplein, Oranje Franje op ECI-13. Roermond City Run.

Roosendaal: Oranjevrijmarkt voor kinderen en muziekprogramma op Bloemenmarkt, Oude Markt, Dr. Braberstraat en Tongerloplein.

Rotterdam: vrijmarkt binnenstad (van Coolsingel tot Binnenrotte), Koninginnekermis op Lloyd Multiplein (t/m 5/5), Festival ‘Oranjebitter’ op de Parklaan. Koninginnedagfestival met vrijmarkt op Plein 1940 aan de Maas, muziekpodia op veel plekken,  Queensday Massive in uitgaanscentrum Bird. Om 19.30 uur is in Ahoy de aftrap van het Koningslied, live uitgezonden op tv, tijdens het concert Samen voor Oranje, vuurwerk.

Sittard-Geleen: Parkfestival in stadspark met vrijmarkt en vertier, vuuwerk.

Tegelen: kindervrijmarkt, Oanje Parade, Living Statues wedstrijd.

Terneuzen: rommelmarkt, live muziek, smartlappenduo en travestieshow La Vie en Rose.

Texel: Meierblissen (vreugdevuren op hele eiland, vanaf 18 uur).

Tholen: kunstroute verplaatst naar 27 en 29/4. Jachthoornblazers op Grote markt (30/4).

Tiel: kindervrijmarkt, concert in St. Maartenskerk (gratis).

Tilburg: Leijpark: Kindermarkt ‘Oranje Franje’ (11.30-18 uur), Jong Tilburg Zingt (12.30 uur), aankomst Oranjerally. DJ’s op Piusplein. Hoge hakkenrace op Korvelseweg. Koningsconcert in Concertzaal. vuuurwerk.

Utrecht: de nadruk ligt op vrijmarkten in de binnenstad, start 29/4 om 18 uur. Dj’s op Domplein, dansen in Boothstraat, feesten in clubs en op Lucasbolwerk, Ledig Erf, Neude en Janskerkhof.

Venlo: Oranje Circus in Nolenspark, oud-Hollandse Spelen op de Parade, kinderoptocht.  Taptoe op de Markt van De Joeksjagers (20 uur, ook 14 uur op Gelreplein).

Vlaardingen: aubade, kinderspelen, zeekadetten, optocht, vuurwerk.

Vlissingen: vrijmarkt, live muziek, sport en spel in centrum, Groove to Chill (Koninginnedagspektakel in de Zware Plaatwerkerij, 14-23 uur).

Wageningen: bestuur Oranjestichting is opgestapt. Geen activiteiten (?)

Wassenaar: (misschien voor het laatst de woonplaats van het prinselijk gezin) viert 4 dagen feest met Koningsspelen, nostalgische kermis. Pimp your bike, de Nacht van de Buren (een knipoog naar de prins) en op 30 april vrijmarkt en muziek.

Weesp: ’s avonds geen vuurwerk, maar wel Oranjediner op Nieuwstraat en live muziek op Groote Plein.

Zoetermeer: vrijmarkt, kinderspelen, goede doelenmarkt, ballonnenwedstrijd, podium, taptoe op Martkplein (20-22 uur).

Zaandam: feest op de Dam, Royal Jazz Festival in Zaantheater, Poelenburgdag (sinds 1972 een begrip in de wijk Poelenburg), kinderpretpark in Burgemeester in ’t Veldpark (26/4-5/5), feest bij Café de Schot en [email protected] (Zuiddijk).

Zutphen: Kermis op de Groenmarkt. Live muziek. Dit jaar geen kleedjesmarkt).

Zwolle: vrijmarkt rond Assendorperplein, dans, muziek en vertier in (autoluwe) binnenstad, Koninginnedagfestival op Grote Kerkplein (15.30-24 uur), Queendance Parkeerterrein IJsselhallen, vuurwerk.

Lees ook:Koningsnacht 2015 – gratis feesten en vrijmarkten
Lees ook:Dinsdag 26 april: Koningsavond en Koningsnacht – gratis feesten en vrijmarkten
Lees ook:Koningsdag: gratis feesten en vrijmarkten
Lees ook:De allereerste Koningsnacht – gratis feesten
Lees ook:Koninginnenacht 2012 – gratis feesten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>