Winter zet door: vorst en sneeuw verwacht

De winter in Nederland zet door: het blijft vriezen en vanavond gaat het sneeuwen. In West-Brabant en Zeeland kan een pak sneeuw van 5 tot 10 centimeter vallen. Daar kan het vanmiddag al een beetje gaan sneeuwen, in de loop van de avond wordt dat meer en vannacht breidt de sneeuw zich uit naar het midden van het land. Op plekken waar sneeuw ligt, kan het vannacht -8 tot -10 graden worden. Naar verwachting duurt de vorst tot zeker het komende weekend.

 

IJsclub De Polder uit Bantega (bij Lemmer) organiseert dinsdagavond 15 januari 2013 (‘IJs en weder dienende’, aldus de ijsclub) de eerste kortebaanwedstrijd van deze winter. Bij zo’n wedstrijd rijden telkens twee schaatsers tegen elkaar over een afstand van 160 meter. De baan ligt op een ondergespoten weiland. Morgenavond is het ijs naar verwachting 4,5 centimeter dik. Meer ijsclubs zullen de komende dagen wedstrijden kunnen uitschrijven: Nijelamer (bij Wolvega) en Ulesprong (Tjeukermeer) zijn er ook altijd vroeg bij. De eerste marathon op natuurijs kan op zijn vroegst dinsdagavond worden verreden. Noordlaren in Groningen komt in de buurt van de door de schaatsbond KNSB vereiste 3 centimeter ijs. Gramsbergen en Haaksbergen meten op dit moment 2,5 centimeter; het Drentse Veenoord pas 1 centimeter. Traditioneel strijden deze vier plaatsen om de eerste marathon, zodra het gaat vriezen.

Lees ook:Winter begint ijskoud
Lees ook:Koning Winter bereikt Nederland
Lees ook:Donderdag pak sneeuw verwacht
Lees ook:Extreem koude nacht verwacht
Lees ook:Code geel: sneeuw en gladheid, maar ook kans op marathon op natuurijs!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>