Tata Steel Chess 2013 in Wijk aan Zee

Vrijdag 11 tot en met zondag 27 januari 2013 vindt in het Noord-Hollandse Wijk aan Zee de 75e editie plaats van Tata Steel Chess, dat ooit begon als het Hoogovens schaaktoernooi (2014: klik hier). In januari is het badplaatsje boven de Hoogovens (Tata Steel) het ‘Wimbledon’ van de schaaksport. Het toernooi van ‘de moeder aller denksporten’ telt drie groepen van 14 grandmasters. Zij spelen volgens het ‘round robin’ systeem: bij toerbeurt tegenover elkaar.

Alle ronden starten om 13.30 uur; de laatste op 27 januari om 12.00 uur. Op 16, 21 en 24 januari zijn rustdagen. Locaties zijn dorpshuis De Mondriaan, café De Zon, het Tate Steels Chess Pavilion en een strandtent. De profwedstrijden zijn live via de website te volgen. Naast het proftoernooi zijn er amateur-evenementen: weekend- en dagvierkampen, tienkampen en het rapid-toernooi. Het toernooi bestaat 75 jaar. In dat kader kunnen amateur-deelnemers, bezoekers en anderen hun leukste, meest ontroerende of bijzondere foto uit de historie van het toernooi opsturen: de fraaiste inzendingen komen op de site.

Tata Steel is een Indiase staalgigant uit 1907. Het kocht Corus op in 2007, het Britse bedrijf dat een jaar of wat daarvoor Hoogovens in IJmuiden overnam. In september 2010 werd de naam Corus officieel vervangen door Tata Steel. De Hoogovens hebben een bijzondere band met het schaaktoernooi: ooit begon een groep medewerkers met een schaaktoernooitje in Wijk aan Zee, dat uitgroeide uit tot een van de mooiste en hoogst geclassificeerde schaaktoernooien ter wereld.

Lees ook:Tata Steel Chess in Wijk aan Zee – het Wimbledon van het schaken
Lees ook:Tata Steel Chess in Wijk aan Zee
Lees ook:Tata Steel Chess 2017 – schaaktoernooi Wijk aan Zee
Lees ook:Tata Steel Chess 2015 in Wijk aan Zee
Lees ook:Tata Steel Chess – nieuwe naam voor Corus Chess

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>